Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обезглавиха сицилианската мафия: Полицията арестува „кръстника“ на Коза Ностра

[post-views]
Италиански политици обвиниха Дмитрий Медведев в намеса в предизборната кампания в Италия

Italy_pravitelstvoИталианската полиция разруши възстановеното ръководство на сицилианската мафия, предадоха медиите на Апенините. При специализирана акция са арестувани общо 46 души по обвинения за принадлежност към Коза Ностра, сред които и новият бос на групировката.

При операцията е арестуван 80-годишният бижутер Сетимо Минео, който повторно попада зад решетките, след като през 80-те е освободен поради липса на уличаващи го доказателства. За Минео се счита, че е избран за „кръстник“ на сицилианската мафия през май по време на извънредна среща на лидерите на престъпната група, след като „босът на босовете“ Тото Рийна  почина в затвора през ноември миналата година.

През последните десетилетия и най-вече след ареста на Рийна през 1993 г., Коза Ностра попадна под ударите на полицията и в резултат загуби позиции спрямо останалите клонове на италианската мафия – калабрийската Ндрангета и неаполитанската Камора. Според местните власти обаче сицилианските босове са продължили да развиват дейността си и в крайна сметка възстановили ръководството си, т.нар. купола.

Задържаните близо 50 мафиоти са обвинени в изнудване, палежи, незаконно притежаване на огнестрелни оръжия и редица други престъпления. Италианският вътрешен министър Матео Салвини определи действията на карабинерите в Палермо като „изключителна акция“, която е обезглавила мафията, сривайки куполата. Вицепремиерът Луиджи ди Майо допълни, че „подобна измет повече няма място в Италия“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани