Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След вот на доверие – Мей търси подкрепата на ЕС за Брекзит

[post-views]
Тереза Мей загуби подкрепата на северноирландците след публикуването на правния анализ на сделката за Брекзит

Tereza-MeiБританският премиер Тереза Мей замина за Брюксел в търсене на отстъпки от европейските лидери за постиганото с ЕС споразумение по Брекзит. Сделката по развода виси на косъм и дори е заплашена от провал, заради липсата на стабилна политическа подкрепа на Острова.

Има един изненадващ гост на Европейския съвет и това е Брекзит. С тези думи председателят на ЕК Жан Клод Юнкер изрази изумлението си от необходимостта темата за Брекзит да бъде включена в последната за година среща на Върха на европейските лидери. В началото на месеца Лондон и Брюксел вече договориха проект на споразумение, което обаче за малко да коства премиерски пост на Тереза Мей. Късно снощи тя оцеля след вот на доверие към нея, който беше внесен от недоволни депутати от проекта на сделката с Брюксел от нейната Консервативна партия.

Основният проблем, който предизвиква недоволство сред британските депутати е т.нар. предпазен механизъм за ирландската граница, с което реално част от Обединеното кралство, в случая Северна Ирландия, да остане в ЕС, което би ограничило възможностите на Лондон да договаря търговски споразумения с трети страни.

Желанието на Мей да търси отстъпки в Брюксел е мисия невъзможна, защото европейските лидери бяха категорични, че не може да има предоговаряне на споразумението.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани