Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Без визи за британците след Брекзит: ЕС запазва действащия режим дори при липса на сделка

[post-views]
Инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен връх

UK

Посланиците на Европейският съюз се споразумяха безвизовият режим за британските граждани да се запази, дори да няма сделка за Брекзит. С решението си Брюксел предоставя на британците възможността да преминават границите на Общността свободно, но ако престоят им е до 90 дни.

Съветът предвижда безвизов достъп на британците до Европейския съюз дори при хипотезата на твърд Брекзит, когато без споразумение с Брюксел Лондон ще трябва да урежда отношенията си с всяка държава-членка поотделно. За да влезе в сила обаче, решението подлежи на дебат и гласуване в Европарламента.

Общността предоставя безвизов режим само въз основа на реципрочност   и решението е в отговор на заявената от британското правителство готовност също да запази действащите правила при краткосрочни пътувания. В случай обаче, че Лондон поиска визи на гражданите на която и да е от държавите-членки, европейските институции незабавно ще въведат ограничителен режим за всички страни от съюза.

Малко по-рано, след среща с колегите си в Букурещ, британският външен министър Джереми Хънт изрази увереност, че ако постигне консенсус, Лондон ще успее да отложи Брекзит.

Джереми Хънт – министър на външните работи на Великобритания:

„Вярвам, че трябва да покажем на Европейския съюз две неща. Първо, че можем да осигурим парламентарно мнозинство, което да подкрепи сделката за Брекзит и го постигнахме тази седмица. И второто е да разберем притесненията на Ирландия и да не допуснем връщане на контрола по границите.“

В коментар на отказа на Брюксел да предоговаря сделката британският премиер Тереза Мей заяви намерението си да постигне необходимите изменения в текста на споразумението, които ще гарантират приемането му от парламента.

Най-ново

Единична публикация

Избрани