Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Военният музей забогатя  с още над 1100 дарения

Първата за тази година изложба на Националния военноисторически музей е и най-милата, защото е свързана с нашите дарители. С тези думи на директора на музея доц. д-р Соня Пенкова беше открито официалното мероприятие в храма на българската военна история. В тази изложба не само виждаме част от нещата, получени от музея през изминалата година, но и връчваме традиционните дарителски грамоти, които са ежегодни. Тази година нашите дарения са над 1100, а нашите дарители се увеличават с всяка изминала година. 

1
Сред дарителите има и действащи офицери от Българската армия
Тази цифра 1000 на някого може и да се стори малка, но, повярвайте ми, в днешно време това не е никак малко. Особено сме радостни, че заедно с увеличените ни дарения се увеличават и нашите посетители. Въпреки че в последните години се отбелязват едни твърди стойности, гравитиращи около 200 хиляди, което за български музей е сериозна цифра, за това принос имат и нашите дарители, отбеляза в приветственото си слово доц. Пенкова. 

Хората които даряват, разделяйки се с частиците си своя лична, семейна и фамилна история, обогатяват нашата обща национална история и обогатяват нашите възможности да се направи по-достоверен и 

по-истински прочит на българската история

допълни директорът на музея. 

Българската армия винаги е стояла зад своя музей. Този музей съществува благодарение на нея. Инициативите, които са довели до нашия богат фонд днес, са част от нашето общо битие и от нашата обща грижа да съхраним българската история и българската военна история. 

Вярвам, че от общите усилия на гражданите, на хората, които по някакъв начин са свързани чрез своята лична и семейна история с Българската армия и на днешната Българска армия, ще успеем да направим достатъчно добър подбор на артефакти, с които да представим най-адекватно своята национална история. 

За тази част от Българската армия, която присъства на това събитие, искам да кажа, че съвсем скоро ние ще направим своя експозиция, която ще представи развитието на Българската армия в годините след промените, и го казвам, не само за да го

анонсирам, а за да потвърдя, че пред нас заедно 

Изложбата представи само малки части от многобройните дарения през годината

предстоят още много задачи

защото без Вас ние не можем да сме достатъчно адекватни и коректни за направата на този разказ, за най-скорошното битие на Българската армия, защото този разказ е труден, защото много е лесно, когато интерпретираш исторически факти, които отстоят на векове от нас, много е трудно обаче, когато интерпретираме исторически факти, които са много близки до нашето време, факти, които все още не са се отърсили от конюнктурата – политическа и лична, в повечето случаи обагрена с много емоции. Така че нашата задача е много трудна и 

всички Вие сте добре дошли да ни помогнете

в нея, допълни доцент Соня Пенкова.

На събитието присъстваха заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, заместник-началникът на Щаба на Сухопътни войски – полковник Стоян Стоянов, началникът на канцеларията на командира на Сухопътни войски – полковник Тони Трифонов, командирът на 55-и инженерен полк в Белене – полковник Росен Арабаджиев, генерали и офицери от запаса и резерва, както и много дарители и гости на музея. 

Генерал-майор Иван Лалов:  Благодаря за усилията за съхраняване на паметта

3Успях да видя част от изложбата още преди да започне официалната част, и съм дълбоко впечатлен. Бих искал да изкажа своята лична и професионална благодарност на тези хора, които са се разделили с толкова скъпи лични вещи и такива на техни близки. Това не е толкова лесно, но пък натоварва с голяма отговорност Националния военноисторически музей и екипа му. Те са доказали със своята компетентност и висок професионализъм, че тези вещи ще останат в историята на нашата Българска армия. Това каза в словото си заместник-командващият на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов. 

Благодаря Ви още веднъж за това, че сте се разделили с тези вещи, за да можем и ние да ги видим, както и бъдещите поколения. Това става благодарение на Националния военноисторически музей в лицето на директора доц. д-р Соня Пенкова и на екипа на институцията. Благодаря и на тях за инициативата, която са проявили, и за всичко, което постоянно правят, за да съхранят нашата памет и паметта за Българската армия, подчерта заместник-командващия на Съвместното командване на силите.

 

 Къде ще бъде изложен портретът на княз Александър I?

По-голямата част от дарителите успяха да присъстват на церемонията по награждава-нето им и на откриването на изложбата с техните вещи
 По повод закупените предмети на търг във Виена от българската държава потърсихме мнението и на директора на военния ни музей доцент д-р Соня Пенкова къде според нея трябва да се съхраняват тези артефакти и дали мястото им не е именно във Националния военноисторически музей. 

Едва ли има български музей, който би казал, че мястото им не е при тях. Решението е на министъра на културата, така че ние не можем да кажем къде ще е тяхното място. Нашият музей притежава литография, правена по картината, която беше закупена, и тази литография е част от нашата постоянна експозиция. Ние сме единственият музей, който притежава най-много артефакти, свързани с българския княз Александър I. 

Причината е, че неговата съпруга след смъртта му изпълнява завещание и дарява всичко през 1937 г. имено на Главния военен музей. Този музей продължава да пази спомена за това дарение, което и към днешна дата е най-голямото, правено за нашия музей, в лично качество. След това българските държавни глави вече като такива са правили много дарения на музея, които са били и много големи. Това каза доц. Пенкова специално за читателите на военния вестник. 
Колекцията за княз Александър I е както в постоянната хронологическа експозиция като част от разказа за новата българска държава и Сръбско-българската война, както и политическите борби след нея, така е и част от личните колекции, където са показани, както неговото оръжие, така и неговите ордени. Има много артефакти, свързани с този княз, които ежедневно могат да бъдат видени в нашия музей, така че може би това ни дава най-много право заедно с факта, че сме единствените, които в

България притежаваме негови вещи, сега да претендираме за тези нови предмети, каза още Пенкова. 

Няма значение на кого ще бъдат дадени те, важно е, че Министерството на културата ги откупи и те ще останат в България. Това смятам, че е по-добрата новина, а другото са просто подробности, категорична беше директорът на НВИМ. 

 

Изложби за НАТО и Трети март

4
Един от дарителите е бившият началник на ГЩ на БА – генерал от запаса Никола Колев (първият вляво на снимката)
Националният военноисторически музей ще бъде част от една обща инициатива за отбелязване на годишнината от влизането на България в НАТО. Предвижда се откриването на тематична изложба за това събитие. Тя ще бъде оповестена и реализирана през април. 

Много са годишнините наистина, продължава отбелязването на годишнината на Българската армия от нейното създаване, Военноморските сили празнуват своето начало и ще правим изложба по този повод. Музеят работи по спечелени проекти, предстои ни още една изложба през април в Пловдив по линия на инициативата за „Европейска столица на културата“, която ще представи един нетрадиционен поглед към музея и към прочита, който той прави с онова, което е съхранил. Това каза специално за военния вестник директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова. 

За празника 3 март музеят ще предостави свои експонати, които ще гостуват в изложби на други музеи, а също и ще има съвместни изложби. Ще има показ на емблематичен експонат, това ще стане на 3 март, но към момента ще го запазим в тайна, защото все още не е получен. Той ще бъде много любопитен за българската публика. 
Вярвам, че с усилията, които полагаме, ще допринесем за ангажиране на младото поколение и ще провокираме любознателността, да се опознава все повече българската история, подчерта доц. Пенкова.

 

Стартира кампания на Сухопътни войски

2
Заместник-началникът на щаба на Сухопътни войски – полковник Стоян Стоянов
Командването на Сухопътни войски стартира дарителска кампания. Това, което видях тук, е чудесно. Надявам се, че инициативата ни ще има своя резултат и на следващата годишна среща, която ще бъде в началото на 2020 г. Това каза пред дарителите и гостите на НВИМ заместник-началникът на щаба на Сухопътни войски полк. Стоян Стоянов.

За всички, които в момента са в качеството си на дарители, и за гостите на Националния военноисторически музей предполагам, че с това, което през годините сме доказали като организация, ще можем да ги зарадваме и да направим така, че тук да има експонати, които наистина ще представляват изключителен интерес, каза още полк. Стоян Стоянов.  

Ще се постараем да представим както сегашното състояние на Сухопътни войски, така и чрез наши военнослужещи, които са минали през различни операции от 1991 г. насам, и историческите процеси през тези години. Ще направим всичко възможно това да не бъде кампания само на Сухопътни войски, а със съответното разбиране от Съвместното командване на силите, Военновъздушните сили и Военноморските сили догодина да има представяне на експонати, които действително са от всички от Българската армия, категоричен беше заместник-началникът на щаба на Сухопътни войски.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани