Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Мадрид започва „делото на всички дела“: На подсъдимата скамейка са бившите каталунски лидери

[post-views]
В Мадрид започва „делото на всички дела“: На подсъдимата скамейка са бившите каталунски лидери

kataluniaВ Мадрид започва „делото на всички дела“ или просто „Процесът“ срещу бившите политически ръководители на Каталуния. 12-те лидери на сепаратисткото движение са обвинени в произвеждането на незаконен референдум за независимост на автономната област през октомври 2017 г. Ако съдът ги намери за виновни, ги очаква присъда до 25 години затвор.

Наказателната колегия на Върховния съд в Мадрид, начело със съдия Мануел Марчена, решава съдбата на обвиняемите. Деветима от тях са в затвора повече от година, а останалите успяха да избягат в чужбина. В обвинителния акт срещу сепаратистките лидери фигурират и престъпления като бунт, отцепничество и злоупотреба с държавни средства.

Припомняме, че испанското правителство не призна резултата от референдума за независимост на Каталуния от 1 октомври 2017 г., който обяви за незаконен. Последва дълбока политическа криза, разпускане на местните власти и арести за водещите политически фигури в областта. Сепаратистите обявиха задържаните си лидери за „политически затворници“, а процеса определиха като „фарс“. На противоположната позиция са националистите от „Вокс“, според които организаторите на  допитването са „превратаджии“.

При всички положения „Процесът“ ще бъде реален тест за качеството на испанската правосъдна система, коментират експерти и отчитат голямата вероятност делото в крайна сметка да завърши в европейските съдилища.

Карел Ланоо – директор на Центъра за европейски политически изследвания:

„Ако бъде издадена тежка присъда, която ще остави обвиняемите дълги години в затвора, сигурен съм, че защитата им ще обжалва. Ще се изправят пред Съда за правата на човека в Страсбург. Ако имат основания, ще стигнат и до Европейския съд в Люксембург, но това зависи от тълкуването, от мотивите на съдиите.“

Особено влияние върху хода на делото ще окажат и решенията на германските и белгийските съдилища, които отказаха да депортират избягалите от испанското правосъдие каталунски лидери.

Карел Ланоо:

„Защитата със сигурност ще използва това, за да каже – Вижте, в другите страни това не се счита за престъпление. И все пак въздействието ще е ограничено, защото конституциите на държавите-членки в ЕС се тълкуват различно. Въпреки наличието на Европейски договор и на общ съд, не е тайна, че има още много път до пълната правна хармонизация.“

Очаква се изслушванията по делото, което може да определи политическото бъдеще на Испания, да продължат поне 3 месеца, а каталунските сепаратисти вече готвят протести.

Най-ново

Единична публикация

Избрани