Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

38 години по-късно: „Български чадър – 2“ срещу оръжейния търговец Гебрев

[post-views]
38 години по-късно: „Български чадър – 2“ срещу оръжейния търговец Гебрев

Конспиративни теории замениха рицина с модерния „Новичок“, но всъщност може да е просто тор за зеленчуци

Димитър Илиев
emilian-gebrevОтровен ли е оръжейният търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. с помощта на офицер под прикритие от руското военно разузнаване ГРУ и дали това е операция „Български чадър-2“ 38 г. след убийството на българския дисидент журналиста от БиБиСи Георги Марков? В коментари под публикация на сайта за разследвания Bellingcat отравянето на Гебрев, който впоследствие изпада дори в кома, е описано като втората част от пронизването на Марков на моста „Ватерло“ през 1978 г. с чадър, от който е изстреляна капсула с отровата рицин. Сега отровата уж е станалият модерен „Новичок“, с който бе направен опит да бъде убит Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон през март 2018 г. По-късно британските спецслужби разкриват, че трима агенти на ГРУ –  Сергей Федотов, заедно с разкритите и осветени вече агенти Александър Петров, с истинското име Александър Мишкин и Руслан Боширов, с истинско име Анатолий Чепига са в Лондон в дните на отравянето на Скрипал и дъщеря му. Истинската роля на Федотов е трудно да се установи, макар според публикации e бил „логистик“ на операцията във Великобритания.
Според The Insider и Bellingcat „Федотов“ получава агентурното си име също като тях през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност. Подобно на „Боширов“ и „Петров“ в следващите 8 г. активно пътува из Европа, Централна Азия и Близкия изток. Той често се появява на места, където се случват важни политически събития. Известното с разследванията си издание „Фонтанка“ от Санкт Петербург обърна през октомври внимание на това, че „Федотов“, „Боширов“ и „Петров“ са пътували заедно до Прага през 2014 г. и до Великобритания през 2018 г. по време на покушението срещу Скрипал.
Руската медия  „Фонтанка“ обръща внимание, че в съответствие с изграждането на фалшива самоличност от руските спецслужби за „Федотов“ няма нищо – имот, автомобил, мобилни телефони, полицейско или съдебно досие или присъствие в социалните мрежи. Номерът на действащия му паспорт се отличава с 1–2 цифри от тези на документите на руски граждани, посочили като постоянен адрес „Хорошевское шоссе“ №76, където се намира щабът на ГРУ.
Но точно Сергей Федотов, за когото няма никакви данни, човек с подобно име да е съществувал преди 2010 г., е агентът на ГРУ, замесен в отравянето на Емилиян Гебрев на 28 април в столичния хотел „Кемпински“.  Тогава  там са оръжейният търговец Емилиян Гебрев, синът му Христо и производственият директор в завода Валентин Тахчиев, които вечерят заедно със свои полски бизнеспартньори. На Гебрев-старши му прилошава толкова силно, че е откаран във Военна болница. Симптомите карат лекарите първоначално да решат, че става дума за инсулт, но резултатите от изследванията говорят за тежко отравяне. Малко по-късно със същите симптоми във ВМА идва и синът на Гебрев. Накрая в „Токуда“ влиза и техническият директор на оръжейната компания „ЕМКО“ – Валентин Тахчиев.
За първи път отравянето е разкрито от „24 часа“ на 22 юни 2015 г., като още са описани съмненията, че отровата е бързоразпадаща се и е от арсенала на руските специални служби заради сделките на Гебрев с Украйна. Оръжейният търговец започва сам разследване и изпраща резултатите от пробите във финландска лаборатория. Според резултатите тримата са 
отровени с пестицид или органофосфорно вещество което засяга изключително силно нервната система.
„Лабораторията Verifin на Университета на Хелзинки, специализирана в анализи на химическо оръжие, по-късно установява в техни проби наличие на два вида органофосфати, свидетелстващи, че е използвано нервнопаралитично вещество от групата „Новичок“, пише The Insider.
За първи път подобни подозрения излизат от устата на самия Гебрев на 15 януари 2019 г. в тв интервю за българската Би Ти Ви. Поводът за появата на собственик на оръжейния завод „Дунарит“ – Русе, е повдигнатото му обвинение от прокуратурата за пране на пари и участие в организирана престъпна група.  „Първо се опитаха да ме отстранят физически, после юридически, а от миналата година и икономически“, заявява Гебрев и подхвърля тезата, че е правен опит той да бъде отровен като бившия руски шпионин Сергей Скрипал.
10 дни по-късно, на 25 януари, вестник „Капитал“ публикува разследване със заглавие „Емилиян Гебрев отровен с вещество, подобно на „Новичок“. Според него причината той да се превърне във враг №1 в България е прозаична – с една търговска сделка той успява да обърка интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски, свързани с вторичното разграбване на КТБ и превземането на собствеността на завода „Дунарит“.
Голямата новина идва на 7 февруари, когато в две публикации на разследващия сайт Bellingcat.com и техния руски партньор The Insider.ru. В него подробно са описани пътуванията на Федотов около дните на отравянето на Гебрев и се прави предположението, че той може да е станал жертва на отравяне от агенти на ГРУ подобно на Сергей Скрипал през пролетта на 2015 г. За 8-те години след 2010 г. Федотов пътува в Европа, Азия и Близкия изток, като често се появява на горещи точки само дни преди да се случат събития, които приковават обществения интерес. На 24 април 2015 г. Федотов пристига в Бургас с полет от Москва. Има билет за обратен полет от София за Москва, но не го използва. Вместо това късно вечерта на 28 април се появява на истанбулското летище „Ататюрк“ и си купува билет в последната минута за Москва.
След като на 28 април Гебрев е отровен и е приет в болница, където изпада в кома, по-късно той е изписан. След това за втори път се чувства зле и отново влиза в болница – в края на май. Случайно или не, Федотов по това време отново е в София. На 24 май той каца в София с директен полет от Москва. Отново има билет за обратен полет до руската столица на 28 май, но не го използва. Два дни по-късно, на 30 май, той се оказва в Белград и лети оттам за Москва.
Според главния прокурор Сотир Цацаров на 1 май СГП е образувала дело за опит за убийство. Взети са различни проби, химически експертизи, автомобили, назначени са експертизи, като са иззети и документации от лечебните заведения. Заключенията от токсико-химичните експертизи са показали, че в кафе в дома на Гебрев, както и в органична материя – повърната храна от сина на Гебрев, има хлор пирифос, който е инсектицид. Проверена е и храната в хотел „Кемпински Зографски“, където в салатата е имало ниско количество хлор пирифос. Проверен е и производителят на салатата, но е установено, че инсектицидът е бил в много малко количество и не може да предизвика никакви подобни симптоми. От медицинските експертизи е установено, че има отравяне с фосфоро-органични съединения. 
На 4 април 2016 г. разследването е спряно поради неразкрит извършител.
На 12 октомври 2018 г. Гебрев пише на Цацаров писмо на бланка на компанията „Емко“. „Имам основание да считам, че отровата, използвана срещу нас, е от семейството на „Новичок“, е написал Гебрев в писмото и предлага да се възобнови разследването и да се информират британските и други служби. На 12 октомври СДВР е изискано спряното производство, а на 15 октомври е възобновено. Подписахме споразумение за общо разследване с ДАНС. Това е първият случай, в който подписваме споразумение между всички служби за едно конкретно дело. Направени са 13 разпита.
Неяснотите около „Българския чадър-2“ остават. Как Федотов или човекът пристигнал у нас под това име, се е добрал до Емилиян Гебрев, за да го отрови? След като отровата, пестицид, който може да се купи от всеки магазин, е открита и в кафе в дома на Гебрев, освен и в салата в ресторанта, където е вечерял бизнесменът?
Много е вероятно Федотов да е човекът, който не е само логистик, но и човекът, който контролира операциите на ГРУ. Тогава заедно, по схемата на отравяне на Скрипал, трябва да има и поне двама изпълнители. Възможно е и Федотов просто да е ползвал България и Турция като резидентура и база за действия в съседни страни. Засега няма данни визитата на Федотов да е свързана с опита за преврат в съседната Черна гора, извършен от агенти на ГРУ през следващата 2016 г. Тогава Bellingcat и The Insider идентифицираха двамата офицери от ГРУ, обвинени официално от прокуратурата в Подгорица в опита за преврат и сваляне на пронатовското правителство.
Но основният въпрос пред Емилиян Гебрев остава – единствено той би трябвало да знае с какво е накърнил руските интереси при доставката на въоръжение за вражеската на Русия Украйна.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани