Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За гъски и патици пригответе здрава лодка

[post-views]
За гъски и патици пригответе здрава лодка

ловСлед закриването на сезона за групов лов на дива свиня хиляди ловци се насочиха към интензивен лов на диви патици и гъски. Най-удачното време за лов на диви патици с издебване или от крак, както някои предпочитат да го наричат, е по време на сутрешния или вечерния прелет. Това е изключително динамичен и емоционален лов, в който съобразителността на ловеца, маскировката му и майсторската му стрелба са сериозен залог за успех. Не забравяйте – бърнетата се стрелят със сачми Nr 5 и 7. За зеленоглавата патица, свирачката, клопача използваме патрон Nr З или 4. За гъски подходящите патрони са 8/0 и 10/0. За да не бъдем изненадани най-добре, е в първата цев да  сложим патрон Nr 5, а във втората – Nr 3. Ако имаме индикация, че ще прелетят гъски, тогава зареждаме в едната цев Nr 3, а в другата – 8/0.

Не забравяйте, че ловът от гюме е забранен, и затова проявете въображение и изобретателност, когато избирате укритие по бреговете на патешките водоеми. Много подходящ в снежно време и направо задължителен е белият комбинезон, а в Русия омотават дори пушките с бинт, тъй като водоплаващите са много наблюдателни и без колебание избягват всичко, което буди подозрението им. Добрата позиция е тази, която осигурява контрол на 360 градуса, гърми се с проследяване и изпреварване, без да се прекратява воденето на целта с пушката.

Нормата за отстрел на един излет е 3 диви гъски, 5 диви патици и 2 полудиви. Те имат приблизително еднакви навици и поведение, така че методите на лов са еднакви. Ловът чрез издебване е най-трудният метод, но за сметка на това имаме на разположение целия ден. Практикува се индивидуално. Ловецът обхожда района и оглежда за кацнали или плуващи птици. След като открие такива, внимателно се доближава на изстрелно разстояние. Придвижването е с изключително внимание, защото във всяко ято винаги има птици „на пост”. Гъските и патиците имат остро зрение и добър слух. Освен това са много предпазливи. При равен тревист или гол терен шансове за успех няма. Ловът чрез издебване е най-резултатен в мразовитите дни и снежна виелица.

Лов чрез причакване също се практикува индивидуално. Времето е ограничено, защото причакването е възможно само при утринния и вечерния прелет. Изключение са много студените ветровити дни. Тогава прелетът е целодневен. Ловецът трябва добре да познава райо­на и „въздушните коридори” на птиците. Изисква се отлична маскировка и подходящо за укритие място. За лова чрез примамване най-подходящото време е преди залез и до час след залеза. Ловецът се укрива в близост до място, където птиците кацат да нощуват – обикновено плитки, богати на водна и крайбрежна растителност заливи, напоителни канали и незамръзващи големи локви. Разставят се изкуствени примамки (фигури или силуети на птиците, на които се ловува). Ловецът имитира със свирка крясък на патица или гъска. Може да се разхвърли по брега и в плитката вода царевица или подходящ фураж. Този метод е най-резултатен за дива патица и бърнета.

За лов от лодка лодката трябва да е достатъчно голяма, здрава и устойчива. Ловува се през целия ден. Наблюдава се за плуващи или кацащи ята. След като се открият, се подхожда към тях до дистанция за стрелба. Този метод е успешен в началото на ловния сезон, когато водоплаващите още не възприемат лодките като заплаха. С напредването на сезона плавателните средства се укриват в растителността, зад острови или висок бряг и от тях се практикуват описаните вече методи на лов чрез причакване и примамване.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани