Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Как Финландия надвива хибридните заплахи

[post-views]
Как Финландия надвива хибридните заплахи

Явор Райчев

Границата между Финландия и Русия в областта Лапландия: табела на пет езика предупреждава потенциалните мигранти да не я преминават
Хибридните заплахи са истинско предизвикателство за много държави в съвременния свят, но една малка страна като Финландия с население от 5,5 милиона души показва, че те могат да бъдат успешно управлявани, дори когато са предизвикани от могъщ съсед като Русия. 

Целите на руското хибридно влияние 

не са се променили много от времето на съветската епоха: създаване на впечатление у финландците, че добрите отношения с Русия не са даденост; компрометиране на имиджа на страната и посяване на съмнения сред финландците за тяхната национална идентичност; намаляване на доверието на руско говорещото население във Финландия; убеждаване на финландското население, че неговите ценности не са тези на останалата част от Европа; обезкуражаване на всякакъв вид положителен дебат за членство в НАТО; въздържане от критики към Русия за грубо нарушаване на правата на човека; развиване на икономически връзки и засилване на двустранните отношения с Финландия за сметка на връзките ѝ с нейните стратегически партньори от ЕС. 

Някои от най-често срещаните теми в руската информационна война срещу Финландия са: Финландия практикува терор срещу деца, като ги отнема насилствено от родителите им (интересно е да се отбележи, че подобни непроверени новини се препечатват безкритично и в български медии);  през 1939 г. Финландия напада първа Съветския съюз, т.е. Финландия е агресор, а не жертва; Финландците са били по-добре в Руската империя, отколкото в ЕС, влизането в който е грешка; Финландия се различава от другите държави от ЕС и НАТО; тя не е западна в собствения смисъл на думата, а има свои собствени ценности, които трябва да отстоява срещу Запада; руското население във Финландия е дискриминирано.

Комбинация от няколко фактора помага на Финландия 

да се справя успешно с руските хибридни заплахи 

На първо място трябва да се спомене дългият опит на страната за балансиране с Русия. Тя е една от малкото съседни държави, която е успяла да избегне прякото или непрякото руско управление от 1917 г. до днес. Финландия има опит с такова балансиране и в разгара на Студената война, когато е обект на съветски „активни мероприятия“. В по-модерни времена Финландия трябваше да отговаря и на кибератаки, като например тази през 2013 г, когато успява да неутрализира зловредния софтуер „Червения октомври“ (Red October), с чиято помощ беше открадната правителствена информация, в това число и секретна. 

Тихо и без много шум страната се справи и с друго предизвикателство. По негласно споразумение, Русия не разрешаваше на граждани на трети страни да преминат границата с Финландия нелегално. Въпреки това при мигрантската криза от 2015–2016 г. Руската федерална служба за сигурност, която контролира граничната зона, си затвори очите и позволи на 1713 граждани от трети страни да направят това и да проникнат на територията на Финландия. Малкият брой хора показва, че целта едва ли е била да дестабилизира страната, а по-скоро да тества готовността на финландските власти да реагират на кризи или пък да им напомнят, че Русия е силен фактор, който може да им влияе по много начини. Така или иначе, министърът на отбраната на Финландия Юси Ниинисто коментира, че пренасочването на потока от бежанци е част от хибридната война и че страната му е станала нейна жертва.

На трето място е фактът, че опасността от руска хибридна война е обществено и политически осъзната. 

Правителството гледа сериозно 

на хибридните заплахи, поради което изготви списък на възможните сценарии. Неотдавна към него бяха добавени придобиването на недвижими имоти от чужденци, информационната война, включително контрол на политически наративи, целенасочена реклама, фалшиви новини и заплашителни съобщения, както и „стратегическо използване на миграцията“.

Конкретно за закупуването на имоти – в няколко части на страната е забелязано увеличение след 2000 г., което е идентифицирано като притеснително. Доклад, изготвен в средата на 2015 г. от работна група по национална сигурност, подчертава факта, че руски граждани и компании са закупили земя в близост до военни съоръжения, бази и складове, както и в близост до ключови инфраструктурни центрове за електроенергия и транспорт. Днес правителството пряко следи и дори забрани някои такива сделки. 

Не трябва да се забравя, че процесът на изграждане на национална държава във Финландия е завършил преди доста години, нацията е сравнително еднородна, а руското малцинство е сравнително малобройно. 

Няма как да останат неотбелязани и високото качество на живот, и добрата социална система на Финландия. Те безспорно увеличават шанса за успех в борбата срещу хибридни влияния. Според някои данни над 90% от финландците имат доверие в полицията и в други държавни институции. В резултат на това гражданите са лоялни към родината си и са патриотично настроени – не е лесно да се намерят сред такива граждани хора, които биха работили срещу финландските интереси.

Показателно е, че руската информационна агенция „Спутник“ стартира набирането на местни журналисти, но никой медиен специалист не се съгласи да работи за нея и така плановете й се провалиха. 

Публичната образователна система на Финландия е една от най-добрите, ако не и най-добрата в света; нейното значение за формирането на критичното мислене на тази нация е безспорно, както безспорна e ролята на критичното мислене в борбата с хибридните заплахи. 

Армията на Финландия 

има специално място в противодействието на хибридните влияния особено поради уникалния си модел на сътрудничество и взаимодействие с гражданското общество, бизнеса и местните власти. Добър пример са две учения за противодействие на хибридни заплахи, проведени едновременно през ноември м.г. Техният замисъл е участниците да се сработят и да се научат как да действат заедно по време на хибридна война.

Гражданският сектор също е важен. За да се справят успешно с руските атаки, правителствените институции, бизнесът и неправителствени организации разработиха мрежа за смекчаване на бюрократичните проблеми, които могат да пречат на обмена на информация по време на хибридна война. Мрежата се фокусира върху обучението на държавните служители и медиите чрез провеждане на семинари и обучителни сесии относно тактиките на Кремъл за дезинформация. Тя насърчава наратив, който подчертава демократичните ценности на Финландия и нейните достижения, но без да изпада в обяснителен или оправдателен режим. 

От 2014 г. Финландия има специален посланик по кибератаките и хибридните заплахи в министерството на външните работи. Негово задължение е да реагира на заплахи, насочени към информационни мрежи и критична инфраструктура. 
На местно ниво общините заедно с Хелзинки започнаха да подготвят планове за борба с хибридни заплахи. На институционално равнище през 2014 г. във Финландия е създадена мрежа от държавни агенции, чиято задача е да противодействат на кампаниите за дезинформация и да обучава специалисти в тази област. През 2016 г. в Хелзинки бе създаден Европейски център за противодействие на хибридни заплахи. 

Силен фактор за успешно справяне с фалшивите новини е саморегулиращата се медийна система, която е устойчива на фалшиви новини. Това води и до високото доверие на населението към медиите във Финландия. Една от първите стъпки, направени от журналистите, беше да се идентифицират източниците на фалшиви новини – основно сайтове на маргинални ултрадесни организации, руски сайтове и телевизии, както и алтернативни онлайн медии. През есента на 2017 г. стартира съвместен проект под името Faktana, kiitos! (Факти, моля) при който известни журналисти посетиха училищата, за да споделят своя опит в борбата с фалшиви новини с учители и родители. 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани