Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания върви към твърд Брекзит : „Подобрената“сделка на Мей с ЕС е пред провал

[post-views]
Мей получи зелена светлина за промяна на сделката – Брюксел отказва да предоговаря условията на Брекзит

Brexit-1

Опасността Великобритания да напусне ЕС без споразумение става все по-голяма. Ключовите депутати от управляващата коалиция обявиха, че няма да подкрепят новата сделка на премиера Тереза Мей, която тя договори след тежка нощ на прегори с председателя на ЕК Жан Клон-Юнкер в Страсбург.

С ревизията на договора за Брекзит с ЕС Тереза Мей се надяваше да потуши недоволството сред съпартийците си и да получи подкрепата на парламента, който в началото на година отхвърли първото й споразумение.

Най-твърда съпротива среща клаузата за правото на ЕС да използва т.нар. предпазен механизъм. Той има за цел да предотврати връщането на твърда граница между Северна Ирландия и република Ирландия. За Брюксел отворената граница е едно от четирите условия за договарянето на бъдещите търговски отношения между Великобритания е ЕС.

За да потуши недоволството, Лондон се споразумя с Брюксел за правни гаранции, че ако някога се стигне до налагането на предпазния механизъм, той не може да продължи безкрайно.

Според критиците на споразумението то не е достатъчно и продължа да крие риск за страната, която ще остане обвързана с правилата в ЕС.

ЕК вече обяви, че подобрената сделка е възможно най-добрата и призова британските депутати да я подкрепят, за да се избегне твърд Брекзит – сценарий, който нито една от страните не желае.

Анализатори коментират, че ако новото споразумение претърпи провал, Мей може да поиска отсрочка за излизането на страната от ЕС, което по закон трябва да стане на 29 март тази година.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани