Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Боинг приземи всичките си самолет 737 МАХ

[post-views]
Сагата със „Боинг“ се разраства – САЩ отказват да приземят самолетите 737 мах 8 и 9

C-FNWD_Boeing_737_MAX_8_WestJet_Airlines_Vancouver_04JUL18

Нови доказателства на мястото на самолетната катастрофа в Етиопия накараха американката компания Боинг да приземи всички си самолети модел 737 МАХ. Забрана важи за всичките 371 машини от този тип, произведени до този момент.

Катастрофата в Етиопия отне живота 157 души и стана пет месеца след другия фатален инцидент със самолетите 737 MAX в Индонезия, при който загинаха 189 души.

От Боинг уточняват, че са решили да приземят всички самолети от този тип, след като Федералната авиационната администрация на САЩ и Агенцията по  безопасност на полетите, са получи данни от разбилия си в Етиопия самолет, които са подобни на тези от самолета в Индонезия.

Общото между двата инцидента е, че самолетите се разбиват минути след излитане си. Според авиационни експерти най-вероятната причина за катастрофите е новата автоматизирана система за контрол на полета, която Боинг използва за първи път именно при моделите 737 МАХ.

Междувременно стана ясно, че Етиопия е изпратила черните кутии на разбилия се Боинг във Франция за анализ.

Съединените щати са последната държава, която реши да спре полетите с пътническия самолет 737 МАХ, след като редица държави, сред които и България вече обявиха мярката, няколко дни след трагедията в Етиопия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани