Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стрелба вдигна Утрехт на крак – полицията разследва случая като терористичен акт

[post-views]
Заради съмнителни пратки евакуираха посолства и консулства в два австралийски града

germaniq_police

Стрелба в трамвай вдигна Утрехт на крак. Най-малко трима души загинаха, а петима други са ранени след като мъж откри огън в трамвай в центъра на холандския град. Органите на реда разглеждат случая като терористичен акт и издирват избягалия от местопрестъплението извършител, за когото има информация, че е от турски произход.

Инцидентът се е случил малко преди 11 ч. местно време, до трамвайната спирка „Площад 24 октомври“ в центъра на Утрехт. Местните власти намекнаха за подобни случаи, регистрирани днес и на други места в града, но не уточниха подробности.

Стрелецът е избягал и в момента залавянето му е приоритет. Органите на реда издирват 37-годишния турчин Гьокмен Танис и предупредиха гражданите да не се доближават до заподозрения. Спецакцията отведе службите до сграда до местопрестъплението и тежко въоръжени полицаи я блокираха. „Все още има много неизвестни и службите работят неуморно по установяването на всички факти. В никакъв случай не можем да изключим терористичен мотив.“ Това заяви ръководителят на звеното за борба с тероризма и не изключи възможността няколко души да стоят зад нападението.

От съображения за сигурност беше спряно движението на градския транспорт в централната част на града. Местните училища и Университетът получиха нареждане да затворят врати и да не допускат никой да влиза или излиза от сградите. С оглед на трагедията в Нова Зеландия беше засилена и охраната на джамиите. Заедно с това бяха затегнати мерките на всички летища в страната.

Временно в провинция Утрехт е въведена най-високата степен на терористична заплаха. Премиерът Марк Рюте заяви, че  е „дълбоко потресен“ от случилото си и отмени всичките си насрочени за днес официални ангажименти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани