Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брекзит се отлага? Лондон поиска отсрочка до 30 юни

[post-views]
Брекзит се отлага? Лондон поиска отсрочка до 30 юни

Tereza MayБрекзит се отлага. Британският премиер Тереза Мей официално поиска от председателя на ЕС Доналд Туск отлагане на развода за 30 юни. Крайното решение имат лидерите на 27-членния съюз, които трябва да одобрят единодушно искането на Лондон.

Хиляда дни след референдума през 2016 г., на който британците решиха да напуснат ЕС, драмата с излизането все повече прилича на сапунена опера. Според британското законодателство официалната дата на развода е 29 март тази година, но миналата седмица Британският парламент реши Островът при никакви обстоятелства да не напуска ЕС без споразумение, независимо, че на два пъти отхвърли договорената сделка между кабинета на Мей и Брюксел за гладък Брекзит. Премиерът защити решението си да поиска отсрочка от Брюксел с довода, че е необходимо достатъчно време, да се опита да прокара за трети път споразумението в парламента. Това обаче няма как да стане, ако правителството не направи значителни промени в текста, поне според председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу.

Според експерти отлагането на Брекзит единствено удължава агонията, защото ЕС е категоричен, че няма накъде повече да се променя споразумението. Отделно под въпрос е и готовността на европейските лидери да дадат отсрочка, като тяхното решение най-вероятно ще стане ясно в четвъртък, когато се събират в Брюксел на първата си редовна среща за годината.

И докато Лондон се чуди, как точно да осъществи Брекзтит, все по-често се чуват призиви както на острова, така на континента, разводът да стане по план.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани