Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Твърдият Брекзит изглежда все по-вероятен: Британският парламент отхвърли алтернативите на сделката

[post-views]
Господарят на Брекзит: Британският парламент пое контрола по „развода“ с ЕС

UK-parlamentБританските депутати отново отхвърлиха всички предложени им алтернативи на сделката за Брекзит. След ожесточени дебати най-близо до пробив при гласуването беше вариантът за създаване на митнически съюз с Европейския съюз, но 3 гласа не стигнаха предложението да бъде прието. Притисната от крайния срок 12 април премиерът Тереза Мей свика извънредно правителствено заседание, на което кабинетът да реши как да действa.

След като три пъти отхвърли договореното от премиера Тереза Мей споразумение с Брюксел, Камарата на общините не прие и никой от предложените 4 алтернативни варианта. Депутатите имаха възможност да изберат между създаване на митнически съюз, присъединяване към Европейската общност за свободна търговия, да се даде на обществото да гласува на референдум всяка договорка, одобрена от парламента или предприемането на серия от мерки за избягване на „развод“ без сделка, включително отмяна на Брекзит.

С решението си британският парламент затегна още повече кръга на възможните ходове до 12 април, когато Лондон трябва да реши окончателно дали ще иска отлагане на излизането си от Европейския съюз и ще продължи да търси вариант за запазване на сътрудничеството или ще напусне общността веднага и без споразумение. В следващите дни се очаква и ново гласуване в пленарна зала.

Междувременно главният преговарящ от страна на Европейския съюз – Мишел Барние, коментира, че сценарият без сделка, т.нар. твърд Брекзит, изглежда все по-вероятен, но още може да бъде избегнат. Според него удължаване на срока за излизане на Великобритания след 12 април крие множество рискове за Общността и Лондон ще трябва солидно да обоснове подобно решение, ако иска Брюксел да го приеме.

 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани