Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Владимир Зеленски е фаворит за балотажа – социолозите: Украйна ще има комик за президент

[post-views]
Като по сценарий: Комик печели първия тур на президентските избори в Украйна

zelenskiВладимир Зеленски е по-вероятният избор на украинците за президент. Това сочат данните от първото социологическо проучване преди балотажа на 21 април и прогнозират огромна преднина на комика пред опонента му Петро Порошенко.

Резултатът от първите сондажи на общественото мнение сочи, че комикът Владимир Зеленски, превъплътил се в президент в телевизионно шоу, получава подкрепата на повече от 60% от избирателите, докато действащият държавен глава Петро Порошенко може да се надява на около 24 на сто от гласовете.

Новакът в политиката Зеленски е успешен актьор и продуцент, който проведе нетрадиционна предизборна кампания, насочена към потребителите в социалните мрежи. Кандидатът на партията „Слуга на народа“ обеща да се бори с корупцията и да прекрати изтичането на мозъци. В риториката на американския президент Доналд Тръмп той се зарече да направи Украйна „отново просперираща“. Зеленски твърди, че има намерение да служи само един мандат. Ключова роля за избирането му имат рускоговорящите райони в югоизточната част на страната, тъй като за самия него руският е майчин език.

Двамата кандидат-стопани на Маринския дворец в Киев се готвят за дебат, но ясно си дават сметка, че който и от тях да спечели, ще наследи редица проблеми. Новият президент ще трябва да търси решение на конфликта с  руските сепаратисти на Изток, както и да реши дали ще проведе реформи, за да запази украинската икономика в спасителната програма на Международния валутен фонд.

Най-ново

Единична публикация

Избрани