Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН за ситуацията в Либия: 18 хиляди души са изселени от района на Триполи

[post-views]

hotel_libia

Борбата за контрол над Триполи между либийските милиции е принудила повече от 18 хиляди души да напуснат домовете си. Това сочи последният доклад на Международната организация за миграция към ООН след анализ на ситуацията в Либия.

В бежански лагери до зоната на конфликта са блокирани около 3 хиляди мигранти, сочи статистиката на световната организация. За последните 10 дни при бойните действия в Либия са убити повече от 170 души, като най-малко 13 от тях са цивилни жертви, заяви при представянето на доклада говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Припомняме, че боевете край Триполи противопоставят едни срещу други самопровъзгласилата се Либийска национална армия на маршал Халифа Хафтар, която на 5 април тръгна на поход към столицата, и милициите, поддържани от международно признатото либийско правителство. С оглед на ситуацията италианският премиер Джузепе Конте призова за незабавно прекратяване на огъня, а Катар настоя за налагане на оръжейно ембарго срещу силите на Хафтар, който разчита на подкрепа от Египет и Обединените арабски емирства. Сред основните притеснения на международната общност е заплахата конфликтът в Либия да прерасне в нова гражданска война като онази от 2011 г., довела до свалянето на Кадафи от власт.

Най-ново

Единична публикация

Избрани