Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Репортери без граници“ за свободата на словото: За втора година България остава на 111-о място

[post-views]
Русия е обвинена във военни престъпления в Буча, пишат западни медии

VESTNICIЗа втора година България остава на 111-о място в класацията за свобода на медиите в 180 държави. В доклада си неправителствената организация „Репортери без граници“ посочва, че вместо очакваното заради Европредседателството повишаване на свободата на словото, през 2018 г. в страната ни се наблюдава точно обратното. Според анализа самата Европа вече не е безопасно място, след трите убийства на журналисти в Малта, Словакия и България в рамките само на няколко месеца.

От „Репортери без граници“ отчитат, че основните пречки пред свободата на пресата в България остават корупцията и съглашателството между медии, политици и олигарси. Организацията твърди, че европейски средства се пренасочват непрозрачно към определени медии, за да не критикуват властта и да не отразяват определени проблемни сюжети, докато натискът върху независимите медии се увеличава.

През последните месеци заплахите към журналисти са се увеличили дотолкова, че в България е опасно да се практикува тази професия, заключават „Репортери без граници“. Според доклада властите са се опитали да прикрият обстоятелствата около случая с убитата в Русе журналистка Виктория Маринова.

С Норвегия, Финландия, Швеция, Нидерландия и Дания начело на класацията, Европа все още гарантира най-добре свободата на медиите, но работата на разследващите репортери, и особено на онези, които се занимават с  корупция, укриване на данъци и злоупотреба с европейски фондове, е все по-трудна и те стават жертва на различни форми на натиск, дори на убийства. Упадъкът на свободата на словото в Европа, смятат „Репортери без граници“, се дължи на процеса на ерозиране на институциите при управлението на все по-авторитарни правителства.

Най-ново

Единична публикация

Избрани