Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Визита на Майк Помпео в Сочи – САЩ и Русия имат желание да нормализират отношенията си

[post-views]
Визита на Майк Помпео в Сочи – САЩ и Русия имат желание да нормализират отношенията си

Pompeo-LavrovСАЩ и Русия макар и да не могат да намерят разбирателство по много въпроси остават ангажирани в подобряване на двустранните отношения.  Това се казва в официалните изявления след срещата на американския държавен секретар Майк Помпео с руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров в Сочи.

Очаквано първата визита на Майк Помпео в Сочи не доведе до по – сериозен пробив, за подобряването на отношенията между двете супер сили, които са в една от най-ниските си точки от края на Студената война. Различията на този етап изглеждат непреодолими, като една от спорните теми е Венецуела.

Майк Помпео – държавен секретар на САЩ:

„Имаме разногласия около Венецуела. Призовах руския си колега да подкрепи хората на Венецуела, които искат да върнат демокрацията в родината си. САЩ, наред с още 50 страни, са единодушни, че е време Николас Мадуро да си върви, защото причини достатъчно нещастие на венецуелците.“

Освен за Венецуела, различия по време на разговорите в Сочи, са се появили и за ситуацията в Украйна и създалото се напрежение около Иран. Американският държавен секретар е повдигнал и въпроса за опитите на Русия за намеса в американския политически живот. На фона на разногласията руският външен министър Сергей Лавров заяви:

Сергей Лавров – външен министър на Русия:

„Когато говорим за двете най-големи ядрени сили, трябва да сме наясно, че напрежението между САЩ и Русия винаги има негативен ефект върху глобалната сигурност. С Майк Помпео се съгласихме, че трябва да направим практически стъпки за да коригираме сегашната ситуация. Русия има интерес в нормализирането на отношенията си със САЩ.“

В Сочи първият дипломат на Вашингтон се срещна и с руския президент Владимир Путин. В официалното съобщение на Кремъл се казва, че макар за сега да няма усещане за пробив в руско-американските отношения, се е появила цитирам „делова нагласа от американска страна“ за възобновяване на диалога.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани