Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Осъдиха висш румънски политик за корупция: Ливиу Драгня влиза в затвора за 3 години и половина

[post-views]
В Германия арестуваха десен екстремист за смъртоносна атака преди три десетилетия

sudЛидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия влиза в затвора за 3 години и половина. Това постанови Върховният касационен съд в Букурещ, като потвърди окончателно присъдата на Ливиу Драгня по обвинение в корупция.

Ливиу Драгня, когото медиите в северната ни съседка определят като премиер в сянка, беше осъден на последна инстанция за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение. Лидерът на Социалдемократическата партия и председател на Долната камара на парламента, получи 24 часа на разположение, за да се яви в най-близкото полицейско управление за изпълнение на присъдата. Съдебното решение слага край на политическата кариера на Драгня, коментираха румънските медии.

Съдът в Букурещ се произнесе само ден след европейския вот и ключовия референдум за съдебните реформи в Румъния. При неочаквано висока избирателна активност румънците обърнаха гръб на социалдемократите и отредиха победа на опозиционната Национална либерална партия на президента Клаус Йоханис. Самият той коментира, че мястото на крадците и престъпниците е в затвора, а не начело на държавата. Допитването от своя страна, допълни държавния глава, ясно показа готовността на народа да се бори срещу беззаконието, като гласува срещу амнистията на осъдени за корупция и извънредните правителствени постановления в правосъдната сфера.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани