Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вашингтон: Русия вероятно тества ядрено оръжие – в следващите 10 години ще увеличи арсенала си значително

[post-views]
Надпреварата във въоръжаването – ново начало.

russia_usaРусия вероятно нарушава мораториума върху ядрените изпитания, заяви началникът на Американското военно разузнаване генерал-лейтенант Робърт Ашли – младши. Пентагонът твърди, че разполага с данни за опити на ядрено оръжие с малка мощност, извършвани от Москва на островите Нова Земя в Северния ледовит океан.

Вашингтон има основание да смята, че руската страна не се придържа стриктно към Договора за всеобхватна забрана за ядрените опити, твърдят от Агенцията за военно разузнаване на САЩ. „Ако се съди по това как функционират техните обекти, руснаците имат потенциал да извършват подобни изпитания“, заяви генерал-лейтенант Робърт Ашли по време на научен форум, но не отговори пряко на въпроса дали Москва нарушава въпросната договорка.

Засилването на стратегическите и нестратегическите ядрени сили на Русия е възможно само чрез целенасочено финансиране на разработките и инфраструктурата, отбеляза генерал Ашли и  подчерта, че в следващото десетилетие Кремъл ще увеличи значително ядрения си арсенал.

Москва, която ратифицира Договора за забрана на ядрените тестове преди десетилетие, отрича каквито и да е действия в противоречие с него. От международната организация, която следи прилагането на споразумението също заявиха, че системите им не засичат никаква необичайна активност.

Най-ново

Единична публикация

Избрани