Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Eвропейски съвет в Брюксел – лидерите търсят консенсус за ръководните постове

[post-views]
Посланиците на ЕС одобриха осмия пакет санкции срещу Москва, включващ ценови таван за руския петрол

EUЕвропейските лидери, сред които и премиерът Бойко Борисов, се събраха на Съвет в Брюксел. Експертите очакват ожесточена битка при разпределението на ръководните постове в Съюза. Заедно с това държавните и правителствени ръководители се подготвят за сценария „Брекзит без сделка“ и обсъждат редица важни теми.

Точно месец след изборите за евродепутати и при липса на съгласие в самите парламентарни групи, все още е малко вероятно да бъде постигнат консенсус между държавните лидери за това кой да наследи Жан-Клод Юнкер начело на Комисията. Патовата ситуация ще забави назначенията и на останалите ключови постове като президент на Европейската централна банка или върховен представител на Съюза по външна политика и отбрана.

Ако досега френско-германската хегемония в Европа е почивала върху разбирателство и подкрепа за един водещ кандидат, днес Париж и Берлин се разминават по този въпрос. Канцлерът Ангела Меркел категорично подкрепя шпиценкандидата на ЕНП – Марк Вебер, докато президентът Еманюел Макрон разглежда и другите възможности на масата като лидера на социалистите Франс Тимерманс, главния преговарящ по Брекзит Мишел Барние или еврокомисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер.

По традиция, най-голямата група в парламента излъчва лицата за ръководните позиции, но вотът през май за пръв път в историята не даде мнозинство на нито една от политическите сили. Задачата на европейските лидери е да решат сложния ребус и в рамките на настоящата си среща имат на разположение две работни срещи и вечеря, за да намерят изход.

Най-ново

Единична публикация

Избрани