Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО излиза и в космоса: Военните министри от алианса заседават в Брюксел

[post-views]
Албания разкри шпиони, НАТО в шок

Bruxel_NATO_ministriВ Брюксел започна срещата на военните министри от НАТО. Основна тема в дневния ред е нарушаването на Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег от страна на Москва, а форумът ще остане в историята с приемането на първата рамка за космическа политика на Алианса.

Най-важната ни задача е да накараме Русия да се върне към ангажимента си, поет с договора за ядрените оръжия, заяви на влизане в срещата Йенс Столтенберг. Генералният секретар подчерта, че всяко погазване на споразуменията за контрол над въоръжаването ще има последици, но не даде възможни сценарии за действие и отказа да коментира дали противоракетният щит може да бъде препрограмиран така, че да отрази руско ракетно нападение.

Договарянето на първата рамка за космическа политика на НАТО предизвика особен интерес и повдигна въпроса дали Алиансът не се готви за нова надпревара във въоръжаването.

Йенс Столтенберг – генерален секретар на НАТО:

„Нямаме намерение да военизираме космическото пространство, но то вече е изключително важно за това, което се случва на Земята. Комуникациите, навигацията, проследяването, ранното предупреждение за ракетни нападения, джипиесите… всичко това зависи от Космоса и сателитите, затова трябва да сме сигурни че координираме правилно усилията на съюзниците. Работим заедно, за да реализираме потенциала си, но и за да се предпазим от евентуални заплахи.“

Сред останалите теми, които военните министри обсъждат са напредъка в споделянето на финансовата тежест, модернизирането на Алианса и имплементирането на нови технологии.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани