Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

30 години изтребител МиГ-29 в небето на България: От най-новия до основния и… единствения

[post-views]
30 години изтребител  МиГ-29 в небето на България: От най-новия до основния и… единствения

vvsПрез последните години МиГ-29 остана единственият изтребител, който защитава родното небе. Не искам да се връщам в историята… Ние съвсем скоро ще пристъпим, надявам се, към нови изтребители – Ф-16, но това по никакъв начин не отменя ролята на МиГ-29 и по никакъв начин не трябва да зачеркнем тези самолети. Това заяви в приветствието си министърът на отбраната Красимир Каракачанов на среща на поколенията пилоти и авиационни специалисти в 3-та авиобаза „ Граф Игнатиево“ по повод на 30-годишнината от приемането на въоръжение на самолети МиГ-29 в българските ВВС.
Този самолет е още отворена страница на която може да се пише. За да продължи неговото съществуване се водят преговори за доставка на резервни части и допълнително оборудване. Ако всичко върви както трябва, този проект 8 плюс 2 самолета, за мен би бил полезен за Българската армия… Ще подкрепям възстановяването на всяка бойна техника, която може да бъде полезна за поддържане или увеличаване на способностите на въоръжените ни сили, заключи министър Каракачанов. Той пожела на военнослужещите и ветераните здраве и силен български дух, защото без дух няма армия, и отличи с награди някои от тях.
Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев благодари на пилотите и авиационните специалисти за упоритостта, старанието и всеотдайността, с която служат на Родината.  И награди ветерани и военнослужещи от ВВС. От името на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков поздравление поднесе неговият заместник бригаден генерал Петьо Мирчев, който също връчи награди.DSC06244
За нас МиГ-29 е много повече от летателн апарат и любим самолет. За нас той е съдба. Съдбата да сме заедно в тези тежки за страната и за армията ни години. Той е нашият избор, изборът да продължим да служим на Родината. За нас той е кауза – каузата не просто да оцеляваме, а да побеждаваме и да продължаваме напред.  МиГ-29 е символът на съвременната българска бойна авиация. 
МиГ-29 е боецът, от който няма измъкване. Когато пристигна беше най-модерният, после стана основният, а сега е единственият изтребител на България, каза командирът на 3-та авиобаза бригаден генерал Димитър Петров. 
Прочетено бе поздравление от името на президента Румен Радев, в което бе посочено, че за тези 30 години активна летателна експлоатация на самолета са обучени десетки летци, а стотици техници, инженери и осигуряващ състав са свързали своята воинска и професионална съдба с МиГ-29. За повечето от тях самолетът е бил не само професионално предизвикателство, но и призвание, съдба и страст 

По повод на знаменателната годишнина министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски, един от първите пилоти на изтребител МиГ-29 о.з. подполковник Георги Георгиев и старши лейтенант Александър Велинов – най-младият пилот, носещ бойно дежурство в авиобазата, валидираха пощенска марка в блок. Прожектиран бе филмът на ВТК „Магията МиГ-29“. 
На събитието присъстваха народни представители, съветникът по военна сигурност на президента бригаден генерал Васил Лазаров, полковникът от запаса Илия Милушев – съветник на президента по сигурността и отбраната, заместник-командващият на СКС генерал-майор Иван Лалов, командири на военни формирования, ветерани. Демонстрация на възможностите на МиГ-29 направи заместник-командирът на 3-та авиобаза полковник  Николай Русев.
 

DSC0630440 години Ми-24 и 20 години Бел-206 – Надежди за двата типа хеликоптери
Среща на поколенията за отбелязване на 40 г. от приемането на хеликоптер Ми-24 и 20 г. от приемането на хеликоптер Бел-206 на въоръжение в българските ВВС се състоя във Военен клуб – Пловдив. Командирът на 24-та авиобаза бригаден генерал Димитър Иванов приветства присъстващите военнослужещи и ветерани на вертолетната авиация и връчи на някои от тях награди и юбилейни знаци. 
Заместник-командирът на ВВС и бивш командир на 24-та авиобаза бригаден генерал Петьо Мирчев, летял и на Ми-24, и на Бел-206, предаде поздравите на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Той заяви, че силно се надява книгата с историята, която са започнали да пишат и продължават да пишат, не е затворена и ще има още светли дни за двата типа вертолети. И благодари на пилотите и авиационните специалисти, които изпълняват своите задължения, както и на ветераните, наречени от него – учители.
Представен бе филм на ВТК за хеликоптерите Ми-24 и Бел-206. Изпълнена бе музикално-танцова програма.
Щурмовият вертолет Ми-24 е първият и единствен боен хеликоптер в състава на българските ВВС, и изпълнява тази роля вече 40 г. Първите четири машини пристигат в 44-ти вертолетен полк на летище Пловдив през юни 1979 г. През следващите 7 г. общият им броя достига 44. Сформирани са две ескадрили с тях и се започва интензивна летателна дейност при всякакви метеорологични условия. През 1982 г. се създава 13-ти полк бойни вертолети в Стара Загора, а през 2000 г. част от машините са пребазирани в 24-та авиобаза – Крумово. През годините Ми-24 многократно е демонстрирал своите възможности при участието си в учения и съвместни подготовки. С него се изпълняват задачи по непосредствена авиационна поддръжка, бойно търсене и спасяване на екипажи, търпящи бедствие, поддържане на тактически въздушен транспорт, въздушен ескорт, десантиране, транспорт на товари в товарна кабина,  авиомедицинска евакуация и въздушно разузнаване. Мнението на специалистите е, че за Ми-24 са необходими две неща – да се увеличи броят на изправните машини и леко да се модернизира.
Хеликоптерите Бел-206 са първата западна авиационна техника, приета на въоръжение в българските ВВС през 1999 г. Незаменим е за подготовката на млади летци. Използва се за въздушно разузнаване, превоз на хора, товари и медицинска евакуация. На него са обучени първите жени военни пилоти на хеликоптери в българските Военновъздушни сили и на него през 2017 г. лети първият изцяло дамски екипаж.                    

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани