Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция готви нова операция в Сирия

[post-views]
Турция готви нова операция в Сирия

erdoganТурция планира нова военна операция срещу кюрдите в Сирия. Това обяви президентът на страната Реджеп Ердоган, без обаче да уточни кога и къде точно ще се проведе предстоящата офанзива.

Турция вече е уведомила САЩ и Русия за предстоящата операция, посочи Ердоган, като намекна, че военните действия ще са фокусирани в областите, контролирани от сирийските кюрди по източния бряг на река Ефрат.

Реджеп Ердоган – президент на Турция:

„Борба срещу всички онези, които нападат страната ни, като терористичните организации ФЕТО, ИДИЛ и ПКК ще продължи.“

Това ще е трета турска операция на сирийска територия от началото на продължаващата от 8 години гражданската война в страната. Основната цел на Анкара е да отслаби позициите на кюрдите в Сирия, които подпомагани от САЩ изиграха ключова роля за разгрома на терористичната организация ИДИЛ или т.нар „Ислямска държава“. Припомням, че през есента на 2018г,  по време на операция „Маслинова клонка“ турската армия успя да превземе от кюрдите град Африн, но след намеса на Вашингтон настъплението беше спряно.  Подготвяната от турската армия операция в Сирия е ясен сигнал, че търпението на Ердоган към американските му съюзници се е изчерпало, коментират експерти, като изтъкват все по-обтегнатите отношения между двете страни, които са членки на НАТО.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани