Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Овладени пожари пламнаха отново: Хиляди бяха евакуирани на Канарските острови

[post-views]
Наемник на „Вагнер“ уби 6 души в руско село

pozari_EvropaМощните горски пожари на Канарските острови се разгоряха отново след като миналата седмица бяха почти напълно овладени. Заради стихията на остров Гран Канария хиляди хора бяха евакуирани, а ключови пътища останаха затворени.

Това е втора мащабна проява на стихията в рамките само на седмица. На испанския остров Гран Канария изгоряха 500 хектара гори само за 7 часа, а пожарът обхвана площ над 3 хиляди хектара в три общини – Вайеско, Техеда и Моя и блокира повече от 20 пътни артерии.

Близо 8 хиляди местни жители и туристи бяха принудително евакуирани, след като огънят се приближи твърде много до къщите и хотелите им. Силата на пожара расте. Той трудно ще бъде овладян и вече достигна втора, предпоследна, степен на опасност, предупредиха местните власти. Повече от 700 огнеборци, сред които и 200 военнослужещи, се борят с пламъците. На помощ от Севиля и Малага бяха изпратени 10 самолета и хеликоптера. Работата на пожарникарите е допълнително усложнена заради високите температури, постоянните ветрове и ниската влажност на въздуха.

Най-ново

Единична публикация

Избрани