Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Макрон: Домът ни гори! Пожарите в Амазония са основна тема за Г-7

[post-views]
Извънредно положение в руския Красноярски край заради бурен вятър и пожари

pozar-AmazoniaПожарите в Амазония влизат като основна тема в започващата утре среща на Г-7 в Биариц. Френският президент Еманюел Макрон, който е домакин на форума, и германският канцлер Ангела Меркел определиха ситуацията в бразилските дъждовни гори като международна криза и призоваха за спешна дискусия.

Домът ни гори! Така френският президент коментира случващото се в горите на Амазония. Канцлерът Меркел се включи в риториката на Макрон и допълни, че подобна извънредна ситуация трябва да бъде в дневния ред на световните лидери.

Според оценки на еколози това е най-мащабният пожар в региона за повече от десетилетие. Други твърдят, че разпространяваните в Интернет кадри на бедствието всъщност за стари и дори не са от Амазония.

„Зелени“ организации в Бразилия обвиниха за бедствието политиките на президента Жаир Болсонаро. Той от своя страна заяви, че с изказванията си френският му колега се меси във вътрешните дела на страната с цел да извлече политически дивиденти. Болсонаро определи ситуацията като „екологична паника“ и отрече щетите да са толкова големи, като дори отказа гасенето на огъня, поради недостиг на средства. Според него присъствието на подобна тема във форум, на който Бразилия не участва, е проява на „неуместен колониалистки манталитет“.

Често наричани „белите дробове на Земята“ дъждовните гори поглъщат    въглероден диоксид и играят ключова роля в борбата срещу глобалното затопляне. Амазония е и дом за повече от 1 милион индианци, както и за 3 милиона уникални животински и растителни видове. 

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани