Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ създаде космическо командване: Президентът Доналд Тръмп учреди SPACECOM

[post-views]
САЩ създаде космическо командване: Президентът Доналд Тръмп учреди SPACECOM

23-KOSMOS-2Космическото военно командване на САЩ вече е факт. На специална церемония президентът Доналд Тръмп подписа указ за учредяването на SPACECOM. То ще гарантира доминацията на САЩ в Космоса, допълни държавният глава и подчерта, че най-добрият начин за предотвратяване на конфликти е подготовката за война.

Като най-ново командване в структурата на Американската армия, SPACECOM има задачата да защити интересите на страната в Космоса – бъдещото поле на бойните действия. Играта се променя, заяви президентът Доналд Тръмп, предупреждавайки „всички, които се опитват да навредят на САЩ“.

Противниците ни въоръжават земната орбита с нови технологии, насочени срещу американските сателити, които са от решаващо значение както за бойните ни операции, така и за нормалния ни живот у дома, допълни държавният глава. Освен това, присъствието в Космоса позволява своевременно откриване и унищожаване на всяка вражеска ракета, насочена срещу САЩ.

Доналд Тръмп – президент на САЩ:

 „И така, както припознахме земята, въздуха, водата и киберпространството като основни терени за провеждане на бойни действия, от днес нататък разглеждаме и Космоса като такъв и за него ще отговаря новото обединено военно командване. Учредяването на 11-то Бойно командване е ключов момент. Това е знаков ден, в който признаваме важността на Космоса за американската сигурност и отбрана.“

Учредяването на SPACECOM ще бъде последвано от създаването на космически сили като шести род войски в състава на Американските въоръжени сили. Те ще формират и обучат екип от бойци, които да осъществяват мисиите на Командването, допълни Тръмп.

За командир на SPACECOM е избран генерал Джей Реймънд, който от 35 години ръководи различни космически мисии в състава на Военновъздушните сили.

Най-ново

Единична публикация

Избрани