Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Британският парламент поднови работа – депутатите поискаха обяснение за разпускането си

[post-views]
Господарят на Брекзит: Британският парламент пое контрола по „развода“ с ЕС

UK-parlament

Камарата на общините в британския парламент поднови работата си след вчерашното решение на Върховния съд. В пленарната зала се стигна до размяна на остри реплики след като депутатите поискаха обяснение за разпускането си. На фона на призивите за оставка на премиера Борис Джонсън, от „Даунинг стрийт“ 10 заявиха, че той остава на поста и продължава да работи по плана си за Брекзит.

Британският премиер Борис Джонсън съкрати участието си в сесията на Общото събрание на ООН и се изправи пред депутатите веднага след завръщането си от Ню Йорк. По-рано той обяви категоричното си несъгласие с най-висшите магистрати на Великобритания, които оцениха разпускането на парламента като незаконен и недемократичен акт. Все пак ще се съобразя с решението на съда и ще го спазвам, заяви министър-председателят.

Борис Джонсън – министър-председател на Великобритания:

„Изобщо не съм съгласен с постановлението на Върховния съд. Изпитвам огромно уважение към магистратите, но не смятам, че това е правилното решение. В парламента прерогативът на пророгацията се използва от векове, но никога не  е бил подлаган на толкова жестока съпротива… Без съмнение има много хора, които искат да провалят Брекзит. Законът обаче казва, че трябва да напуснем ЕС на 31 октомври и затова целта ни е да сключим сделка.“

И докато правителството все още обмисля действията си след решението на съда, опозиционният лидер Джереми Корбин се завърна в пленарната зала. Пред британски медии той за пореден път поиска оставката на Джонсън и подчерта, че магистратите са поставили кабинета в изключително тежка ситуация. Междувременно в първото заседание след възобновяване дейността на парламента не беше дадена трибуна за традиционните въпроси към премиера. Вместо това в дневния ред  влязоха изказвания на министрите и извънреден дебат по най-наболелите проблеми.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани