Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Страх и омраза в Хонг Конг. Властите – това беше най-насилствения и хаотичен ден

[post-views]
Страх и омраза в Хонг Конг. Властите – това беше най-насилствения и хаотичен ден

Hong KongНад 100 ранени, сред които и полицаи и повече от 180 арестувани. Това е равносметката от масовите протести в Хонг Конг по случай 70 годишнината от основаването на Китайската народна република, предават световните агенции.

Националният празник на Китай винаги е ставал повод за напрежение в бившата британска колония Хонг Конг.

Тази година обаче нещата излязоха извън контрол, заради продължаващите от четири месеца протести на острова, провокирани от плановете на правителството на Хонг Конг да приеме закон, който позволява екстрадирането на хора в континенталната част на Китай.

Независимо, че законът беше изтеглен под натиска на улицата, демонстрациите не само не стихват, но вече са се превърнали в мащабно движение, което отхвърля централната власт в Пекин и настоява за още по-голяма автономия, от тази, която Хонг Конг има, след като островът беше върнат от Великобритания на Китай през 1997г.

Независимо, че ситуацията в града започна да се нормализира след вчерашните размирици, има голяма вероятност от нови демонстрации, след като полицията призна, че за първи път е използвала бойни патрони срещу протестиращите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани