Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев: „Съвременната бойна техника и въоръжение са съществен елемент на възпиращия потенциал“

[post-views]
Генерал-лейтенант Димитър Илиев: „Съвременната бойна техника и въоръжение са съществен елемент на възпиращия потенциал“

Фото: Николета Райдовска
Фото: Николета Райдовска
Автор: Димитър Илиев
„Съществен елемент на възпиращия и отбранителен потенциал е наличието на съвременна високотехнологична бойна техника и въоръжение“. Това заяви във вторник заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той откри международната конференция „Оборудване на механизираните формирования на страните от Източна Европа със съвременна бронирана техника“ в хотел „Маринела“ в столицата. 
Генерал-лейтенант Илиев припомни, че на срещата на върха на НАТО в Уелс всички съюзници са поели ангажимент за нарастване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП, като 20 на сто от тях са за ново въоръжение и техника и свързаните с това научни изследвания, а страната ни разработи Национален план за неговото изпълнение. 
Заместник-началникът на отбраната посочи, че съгласно Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020 и Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г., за изпълнението на изискванията в областта на бойната ефективност съществен принос ще има реализирането на трите основни инвестиционни проекта за модернизация на въоръжените сили. Един от тях е Проектът за придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада от Сухопътните войски. По него са изпратени искания за предоставяне на оферти от четири компании. Предвижда се закупуването на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи. 
Фото Николета Райдовска

Най-ново

Единична публикация

Избрани