Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Евросъюзът дава €2 млрд. за киберсигурността

[post-views]
Евросъюзът дава €2 млрд. за киберсигурността

VA-2„Киберсигурността е неразделна част от националната сигурност на страната и е пряко свързана с всеки един сектор на държавното управление“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на конференцията „Енергийна и градска киберсигурност, България 2019“, която се проведе във Военната академия „Г.С. Раковски“. Форумът беше открит от началника на академията генерал-майор д-р Груди Ангелов. Към него се присъединиха с изказвания още и кметът на столична община Йорданка Фандъкова и заместник-председателят на Комисията по енергетиката към 44-то Народно събрание Димитър Бойчев. Ключово изказване чрез видеообръщение направи еврокомисарят по иновации и младеж Мария Габриел.

Форумът беше структуриран в два панела. Първият на тема: “Енергийна киберсигурност“, а темата на втория панел е: „Градска киберсигурност“. Според министър Петкова темата за киберсигурността има международен характер. Тя даде пример за това с одобрената в началото на годината програма „Цифрова Европа“. Общо средствата по проекта са 9 млрд. евро, като 2 млрд. евро са предвидени да се вложат в частност в киберсигурността.
Министерството на енергетиката е един от четирите ведомствени центрове в страната, определен за национален компетентен орган по мрежова и информационна сигурност. Според министър Петкова е важно е да се отбележи, че стремежът по усъвършенстване на всички информационни технологии и мрежовата сигурност в енергийния сектор получава подкрепа от Европейския съюз. Тя подчерта, че дружествата от държавната енергетика вече са се възползвали от европейската солидарност. През месец май „Булгартрансгаз“ ЕАД получи одобрение от Европейската комисия за два проекта в областта на киберсигурността, които ще бъдат финансирани по Механизма за свързване на Европа, сектор „Телекомуникации“. Общата стойност на проектите е близо 760 хил. лв., като безвъзмездната помощ е в размер на 75%. Първият проект предвижда да се създаде лаборатория за киберсигурност, а вторият да се внедри сертифицирана система за управление на сигурността на информацията. Същата година през лятото „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД стартира изпълнението на три проекта за киберсигурност, финансирани със средства от Европейския съюз на стойност близо 16 млн. евро, свързани с повишаване сигурността на мрежите в електрическата система. „Всички тези проекти са свързани с информационните технологии и съхранението на данни, които следват утвърдената политика по отношение на киберсигурността“, заяви министър Теменужка Петкова.
Поздрав към участниците на форума отправи и кметът на София Йорданка Фандъкова, която обърна внимание, че именно гарантиране на данните и услугите, предоставени по електронен път, е най-голямото предизвикателство пред така наречените „умни“ градове.

Най-ново

Единична публикация

Избрани