Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Световните реакции за ликвидирането на лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал- Багдади

[post-views]
Световните реакции за ликвидирането на лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал- Багдади

Abu Bakr al-Bagdadi-IDILНовината за ликвидирането на терорист номер едно –  лидера на джихадисткото движение ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади, продължава да получава широк отзвук. Русия заяви, че ако информацията бъде потвърдена, то може да се говори за сериозен принос на САЩ в борбата срещу международния тероризъм. Франция определи смъртта на Багдади като тежък удар,  но е само етап в борбата срещи групировката.

Със сигурност едно от най-значимите събития за годината ще е ликвидирането на ислямисткия лидер на джихадистката организация ИДИЛ Абу Бакр ал-Багдади. Той загина, след като се самоуби, при спец акция на американската армия в Северозападната Сирия, като по думите на президентът Тръмп е умрял, като куче и страхливец. Смъртта на Абу Бакр ал -Багдади получи широк отзвук в Афганистан, където властите заявиха, че това е голям удар срещу тероризма и ще отслаби редиците на ИДИЛ в страната, след като през последните години пусна дълбоки корени в страната.

В Европа ликвидирането на ал-Багдади  беше обявено за голям успех, но и френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Борис Джонсън, бяха категорични, че с това борбата срещу терористичната организация не е свършила.

Русия остава резервирана за твърденията на САЩ, но през деня говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, призна, че ако информацията бъде потвърдена, то може да се говори за сериозен принос на американския президент Доналд Тръмп в борбата срещу тероризма.

Междувременно стана ясно, че останките на ал-Багдади са преместени в американска военна база в Ирак, и най-вероятно ще бъдат изхвърлени в морето, като тези на бившият лидер на „Ал Кайда“  Осама бин Ладен.

Според американското списание „Нюзуик“, което първо съобщи за операцията по ликвидирането на Абу Бакр ал – Багдади, новият лидер на ИДИЛ най-вероятно ще е Абдула Кардаш, който реално ръководи организацията още от август тази година.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани