Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС се съгласи на нова отсрочка за Брекзит

[post-views]
Има принципен текст за Брекзит

brexitЕС се съгласи да даде нова отсрочка на Великобритания за Брекзит, заяви председателят му Доналд Туск. С това крайната дата за напускането на Обединеното кралство от съюза беше изместена от 31 октомври за 31 януари догодина.
ЕС се съгласи да приеме молбата на Великобритания за гъвкаво отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г. Решението се очаква да бъде формализирано чрез писмена процедура“. Това написа председателят на ЕС Туск в „Туитър“. Той посочи, че взетото решение от 27-те посланици на страните-членки от съюза не изисква свикването на нова среща на върха.

Така топката е изцяло в ръцете на британския премиер Борис Джонсън, който вече обяви, че е готов да свика предсрочни избори, след като беше принуден да поиска отсрочка.

Проектопланът, обсъден от европейските посланици, дава възможност на Великобритания да напусне по-рано ЕС, ако все пак успее да ратифицира новото споразумение между Лондон и Брюксел за гладък развод, като това може да стане на всяко първо число през следващите три месеца.

ЕС вече предупреди Обединеното кралство, че няма да има ново предоговаряне на сделката.

Това е четвъртото отлагане на Брекзит, като Великобритания трябваше да напусне икономическия блок на 31 март тази година.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани