Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС: Виновните за военни престъпления в Украйна ще понесат отговорност

[post-views]
ЕС: Виновните за военни престъпления в Украйна ще понесат отговорност

Русия няма право според международното право, както потвърди Международният съд на ООН, да използва едностранно сила в чужда страна и затова носи пълна отговорност за военните действия и разрушения, както и за причинената смърт. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел по повод войната в Украйна.

Извършителите на тези тежки нарушения и военни претсъпления, както и отговорните правителствени служители и военни ръководители, ще бъдат подведени под отговорност, допълва той.

Борел настоява Русия да изтегли незабавно и безусловно всичките си сили извън международно признатите граници на Украйна, както постановява решението на Международния съд на ООН. Той добавя, че това предвижда признаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на страната.

Борел призовава Русия да установи безопасен хуманитарен достъп до Украйна.

Той осъжда възможно най-решително продължаващите нападения на руската войска и нейните съмишленици срещу цивилни хора, както и обсадата на Мариупол. По неговите думи има данни, че тези сили са използвали касетъчни снаряди поне при три удара.

Подобни нападения са срамни, осъдителни и напълно неприемливи. Това е тежко нарушение на международното хуманитарно право, добавя Борел.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани