Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Словакия разполагат системи „Пейтриът“

[post-views]
В Словакия разполагат системи „Пейтриът“

Системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ започна да пристига в Словакия от страните партньори на НАТО и разполагането й ще продължи през следващите дни, каза в неделя министърът на отбраната на Словакия Ярослав Над, цитиран от Ройтерс.

Системата ще се управлява от германски и холандски военни и първоначално ще бъде разположена на летище Слиач в Централна Словакия, за да помогне за укрепване на отбраната на източния фланг на НАТО.

Тази система ще бъде част от новата бойна група на НАТО в Словакия, която граничи с Украйна.

„Щастлив съм да потвърдя, че първите подразделения, отговарящи за разполагането на системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, постепенно пристигат в Словакия“, каза министърът на отбраната Ярослав Над във Фейсбук.

Над каза, че системата „Пейтриът“ ще бъде допълнение, а не замяна на системите С-300 от съветско време, която използва Словакия.

„Временно системата ще бъде разположена във военновъздушната база Слиач, обсъждат се допълнителни райони за разполагане… така че чадърът за сигурност да покрие възможно най-голямата част от словашката територия“, каза Над.

Министърът каза миналата седмица, че Словакия е готова да даде своите системи С-300 на Украйна, ако и когато получи подходящи собствени системи за ПВО.

Той повтори в неделя, че Словакия търси своя собствена замяна на С-300 поради възрастта, възможностите и зависимостта си от Русия.

Русия предупреди срещу всякакви доставки на модерна противовъздушна отбрана за Украйна и предупреди, че тези доставки могат да бъдат легитимна цел за руската армия.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в сряда допълнителна помощ от 800 милиона долара за Украйна, включително оръжия за противодействие на самолети и танкове.

Но именно системите С-300, разположени в Словакия, са много търсени от украинския президент Володимир Зеленски, защото украинските военни ги познават и могат да работят с тях. Такива системи има и България, която е следващата дестинация на американския министър на отбраната, пише Би Би Си.

В замяна Словакия очаква да получи американската противовъздушна ракетна система „Пейтриът“, която ще бъде разположена за определен период от време в страната. Страната разполага и с малък флот от изтребители МиГ-29, зависими от руско обслужване.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани