Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Норвежец оглави НАТО

[post-views]
Йенс Столтенберг е роден в Осло на 16 март 1959 г. Притежава следдипломна степен по икономика от Университета в Осло. След като се дипломира през 1987 г., започва работа в статистическата служба на Норвегия. През 1990 г. е назначен за държавен секретар за околната среда . През 1993 г. е избран за член на парламента. Бил е министър на търговията и енергетиката, а също министър на финансите. Два пъти е заемал поста министър-председател. В момента е лидер на норвежката Лейбъристка партия. Освен това е и специален пратеник на ООН по изменение на климата. Женен, има две пораснали деца.
Йенс Столтенберг е роден в Осло на 16 март 1959 г. Притежава следдипломна степен по икономика от Университета в Осло. След като се дипломира през 1987 г., започва работа в статистическата служба на Норвегия.
През 1990 г. е назначен за държавен секретар за околната среда . През 1993 г. е избран за член на парламента. Бил е министър на търговията и енергетиката, а също министър на финансите.
Два пъти е заемал поста министър-председател. В момента е лидер на норвежката Лейбъристка партия. Освен това е и специален пратеник на ООН по изменение на климата.
Женен, има две пораснали деца.

Поредният скандинавец ще бъде генерален секретар на НАТО. Това е дългогодишният премиер на Норвегия – Йенс Столтенберг.
Той беше избран да оглави алианса на заседанието на посланиците на страните членки на 28 март и ще заеме длъжността на 1 октомври 2014 г., когато изтича мандатът на сегашния генерален секретар Андерс Фог Расмусен. Столтенберг е първият норвежец, който оглавява Североатлантическия алианс и 13-тият поред генерален секретар от основаването на НАТО през 1949 година. Като изключим временно изпълняващите длъжността, най-много генерални секретари имат Великобритания и Холандия – по трима, Белгия има двама, а Германия, Испания и Дания – по едни.
По повод на избирането му сегашният генерален секретар на алианса Андерс фог Расмусен заяви в Туитър, че Столтенберг е правилният човек „за пътя на НАТО към сила и успех”. Той добави, че кризата в Украйна е демонстрирала нуждата алиансът да покаже сила и твърдо лидерство. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че норвежецът „ще донесе богатството на своя опит на кормилото на трансатлантическия алианс, който той ще поеме в една решаваща година в историята на организацията”.

Принцът-просяк или премиерът-шофьор

Столтенберг два пъти е министър-председател на Норвегия – първият път 18 месеца в периода 2000-2001 година и вторият път – от 2005 до 2013 година. До момента на обявяването му за шеф на НАТО той беше председател на фракцията на социалдемократическата Работническа партия в норвежкия парламент. На изборите през 2013-та социалдемократите останаха най-силната партия, само че управляващата коалиция на Столтенберг не успя да получи достатъчно места в парламента. Така правителството беше поето от консервативната Ерна Солберг. При встъпването си в длъжност Солберг изказа дълбоко уважение към ролята на предшественика си, която той изигра след жестоките престъпления на Андерш Брайвик през юли 2011. „Ти бе твърд като скала в бурно море“, похвали го тогава тя.

След клането в Утойя  през 2011 година.
След клането в Утойя през 2011 година

Името на норвежеца стана широко популярно извън родината му именно покрай масовото убийство, извършено от Андерш Брайвик в един летен лагер на младежкото крило на Работническата партия на остров Утойя. По време на обществените си прояви тогава той се държеше като баща на нацията. „Норвежкият отговор на насилието е демокрацията, още повече откритост и по-голямо политическо участие“, каза тогава той.  Драматичните седмици след жестокия атентат, когато цял свят бе отправил поглед към Норвегия, се превърнаха в сериозен политически тест за Йенс Столтенберг. Наблюдателите бяха единодушни: той издържа този тест блестящо, коментира Дойче Веле.

Като мним шофьор на такси
Като мним шофьор на такси

Към политическата биография на социалиста и бъдещ шеф на алианса трябва да се отбележи още, че първоначално той е противник на членството на страната му в НАТО. С времето обаче Столтенберг променя мнението си и като премиер подкрепя международни военни операции, като тези в Афганистан и в Либия.
Друг любопитен момент, даващ представа за бъдещия ръководител на най-мощния военен блок е това, че като премиер Столтенберг кара такси за един ден в Осло, с цел по-добре да разбере какво мислят хората за управлението на страната. Тогава той разкрива самоличността си само на онези пътници, които така или иначе вече са се усъмнили в самоличността на мнимия шофьор.

Украйна и Афганистан са приоритетни задачи

Сред най-важните предизвикателства пред новия генерален секретар безспорно се нарежда кризата с Русия. Анексирането на полуостров Крим се смята за най-ниската точка в отношенията между НАТО и Москва от съветското нашествие в Чехословакия през 1968 година. В обръщение от Осло по повод избирането му Столтенберг нарече кризата в Украйна „брутален пример за това колко важно е НАТО”. „Искам да изразя подкрепата си за това, че НАТО не приема промяна на границите в Европа със сила”, каза още той.
Още преди избухването на кримския конфликт, основно американците караха европейските си съюзници от Алианса да влагат повече финансови средства във въоръжаването. Сега това настояване се изрича на все по-висок глас.
Тъкмо Йенс Столтенберг обаче има добри позиции в това отношение: докато повечето от членките на НАТО намаляваха все повече военните си разходи, то при неговото управление Норвегия ги повиши. Каква ирония: мъжът, който на младини е бил срещу НАТО, сега ще се бори за неговото бъдеще, пише Дойче Веле.
„Норвегия на Столтенберг е приемана за много сериозен играч в полето на отбраната и винаги е приемала много сериозно предизвикателството Русия. Смятам, че изборът му е своеобразен сигнал”, заяви за Ройтерс Даниел Кеохан, експерт по отбраната в мозъчния тръст FRIDE.
Наред с проблемите на Украйна и Русия, още в края на тази година на Столтенберг му предстои да се заеме и с оттеглянето на НАТО от Афганистан. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани