Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия призова Украйна да започне диалог със сепаратистите

[post-views]

Русия призова Украйна да прекрати незабавно военните действия в източната част на страната и да влезе в директни преговори с проруските сепаратисти.

Това е единственото условие за намаляването на напрежението, заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на тристранната среща с колегите си от Полша и Германия в Санкт Петербург.

Първият дипломат на Кремъл приветства решението на украинския президент Петро Порошенко да създаде хуманитарни коридори, които да позволят на цивилното население да се евакуира.

Междувременно без пробив завърши поредния кръг от преговори за решаване на газовия спор между Русия и Украйна за цената на синьото гориво.

През деня Киев отхвърли предложението на Москва цената на газта за 1000 кубически метра да падне с 100 долара, защото това бил поредния капан. Украйна настоява двете страни да подпишат окончателен договор, с което да отпадне възможността Русия да определя цената на газта според това дали харесва украинското правителство или не.

Световните агенции припомнят руските отстъпки за Украйна преди свалянето на проруския президент Виктор Янукови и повишаването на цената след промените в Киев.

Спорът между двете страни застраша редовните доставки на синьо гориво за ЕС, защото Москва заплаши да спре кранчето на Киев. Близо 15 процента от руския газ за Европа минава през украинския газопровод.

Най-ново

Единична публикация

Избрани