Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Уникално учение на Европейската транспортна авиация

[post-views]

Уникално по мащабите си учение на Европейската транспортна авиация се провежда на летище Пловдив. Единадесет държави със самолети, екипажи и техници участват активно в разиграваните сценарии, а 7 страни са включени като наблюдатели.

„Това е третото подобно учение в ЕС и второто извън Испания. Поставили сме си амбициозни цели – участват изтребители, зенитно-ракетни войски, парашутисти от Сухопътните войски. Затова провеждането на учението изисква детайлна планировка”, обясни генерал-майор Константин Попов, командир на ВВС.

Един от основните подготвителни етапи е осъществяването на комуникационните връзки. Това е изключително важно, за да се получава информация за обстановката в небето, синоптичната прогноза, ъпдейтите за дневните задачи и полети.

„Изпълняваме всички обичайни технически стандарти, а също и особените изисквания, които са зададени от участващите нации за изпълнение в областта на комуникационно-информационните системи”, заявява подполковник Божидар Петров, началник КИС на учението.

Пистата на летището е превзета от различни модели големи транспортни самолети: С-130 Херкулес, С-27 Спартан, испанската Каса и С -160 Трансал.

Много са сценариите, по които всеки екипаж работи, а има и специфични задачи, зададени от нациите-участници като нужни за изучаване. В учението има ментори, които обучават екипажите по време на полети. Оценките за изпълнените мисии тепърва ще се дават.

Най-ново

Единична публикация

Избрани