Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европа отбелязва 100 години от Първата световна война

[post-views]

Европейските лидери се събираха в малкото белгийско градче Ипр, за да отбележат 100-годишната от избухването на Първата световна война. Изборът не е случаен, защото градът в продължение на 4 години е бил постоянна арена на сблъсъци и буквално е унищожен до основни. Това, което го прави специален е, фактът, че за първи път там по време война се използва отровен газ като оръжие масово поразяване.

Във военното гробище край Ипр са положени останките на десетки хиляди войници, загинали във Великата война. В боевете край града са загинали на 54 000 хиляди британски, белгийски и френски войници.

По случай юбилея градските власти обновиха гробището, като очакват тази година то да бъде посетено от над два милиона души.

След церемонията европейските лидери ще се съберат в Брюксел, където ги очаква друга битка. На специалния вечеря те ще обсъдят бъдещата кандидатура на следващия председател на ЕК, която трябва да бъде гласувана на Европейски съвет в петък. Директния сблъсък ще е между Великобритания и Германия, след като Лондон отказа да подкрепи за поста фаворита на Берлин – Жан Клод Юнкер.

Най-ново

Единична публикация

Избрани