Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ИДИЛ или новата реалност в Ислямския свят

[post-views]

Радикалната сунитска организация Ислямска държава на Ирак и Леванта  (ИДИЛ) официално обяви създаването на Ислямска държава или Халифат в превзетите от нея територии на Ирак и Сирия. Събитието, което сбъдна мечтите на поколения джихадисти, е сравнявано по значимост с атентатите от 11 септември 2001 г., които промениха из основи познатия ни свят. Бруталността, с която бойците на движението налагат властта си над контролираните от тях територии, е твърде екстремна дори и за Ал-кайда, коментират експерти.
С още по-брутална ефективност джихадистите успяха да заличат и съществуващите граници между Сирия и Ирак, и да положат основите на своята пан-ислямска държава.
На този етап тя се разпростира на север от сирийския град Алепо до източната иракска провинция Дияла, но ислямистите не скриха визията си през следващите пет години да се разширят и в Европа.

Абу Бакр Ал Багдади е обявен за халиф под името Халиф Ибрахим. За залавянето му е обявена награда от 10 милиона долара.
Абу Бакр Ал Багдади е обявен за халиф под името Халиф Ибрахим. За залавянето му е обявена награда от 10 милиона долара.

Мюсюлмани по света, обединете се

ИДИЛ се преименува само на Ислямската държава и определи за Халиф лидера си Абу Бакр Ал Багдади. За него се говори, че е изключително начетен човек и отличен военен тактик, чиято харизма да увлича голям брой хора, посветени на каузата, засенчва тази на бившия терорист номер едно Осама Бин Ладен.
Самото създаването на Халифата съвпадна със свещения за мюсюлманите празник Рамазан. Затова джихадистите използваха случая да призоват всички мюсюлмани по света да признаят авторитета на новия Халиф и дори да се върнат в Сирия и Ирак, за да се включат в утвърждаването на новата държава.   „Легитимността на всички емиратства, групировки, държави и организации се обезсмисля с експанзията на халифската власт и пристигането на нашите войски в тези територии”, съобщи говорителят на ИДИЛ Махамед Ал Адхани в аудио съобщение, качено в интернет. „Слушайте своя Халиф и му се подчинявайте. Подкрепа за Вашата държава, която расте с всеки изминал ден”, допълват джихадистите. Багдади дори отправи специален призив, в който подчертава, че Халифата се нуждае от юристи, доктори, инженери и хора с военен и административен опит, което говори за сериозността на неговото начинание да утвърди Ислямската държава.

Тази карта показва плановете на ИДИЛ до къде ще се разпростират бъдещите граници на Ислямската държава.
Тази карта показва плановете на ИДИЛ до къде ще се разпростират бъдещите граници на Ислямската държава.

Визия за бъдещето

Вглеждайки се в картата на джихадистите за техните бъдещи планове, не може да не се отбележи притеснителния факт, че през следващите няколко години те искат да разширят границите си освен в Близкия Изток, Северна Африка, Западна Азия, но и в Европа. В тяхната визия за бъдещия Халифат влиза Испания. Претенциите за тази територия са продължилото 700 години мюсюлманско владичество там, което приключва през 1492 г. До 2020 г. джихадистите планират да установят контрол и над Балканските държави, в това число България, Гърция и Румъния, и дори да стигнат до Австрия. Обобщено излиза, че тяхната представа за Ислямска държава се основава на териториалните граници преди Първата световна война.
Затова и в пропагандните материали на организацията се посочва, че е дошъл краят на „Сайкс-Пико” или тайното споразумение между Великобритания и Франция с участието на Русия, с което се разделят близкоизточните територии на Османската империя след Великата война. За ислямистите от ИДИЛ това е най-големият ционистки заговор срещу мюсюлманите по света, за да не могат да имат собствена държава – мечта на поколения джихадисти за създаването на Халифатство, което властвало в Близкия Изток, Северна Африка и отвъд тези територии под различни форми в цялата 1 400-годишна история на Исляма.

  Старите лаври се изчерпват

На този етап създаването на Халифат ще има най-голямо въздействие върху глобалното джихадиско движение като цяло, в частност ще постави под въпрос лидерската роля на Ал–кайда. Създадената от Осама Бин Ладен и Айман ал Заухири терористична мрежа досега се смяташе за символ на Свещената война на Мюсюлманите, особено след успешните атентати срещу САЩ на 11 септември 2001 г. Дръзкият ход на джихадистите от ИДИЛ със завземането на огромни територии в сърцето на Арабския свят и опита да ги обединят в единна държава засенчва всичко постигнато до този момент от радикалния ислям, в която и да е точка по света.
Цялата идеологическа доктрина на Ал-кайда за набирането на доброволци за Свещената война се базираше на митологията около атентатите от 11 септември, отбелязват експерти. След 13 години ехото от това варварско деяние утихва и вече не може да обвърже със себе си голям брой последователи. Отделно конфликтите в Сирия и Ирак дадоха възход на нови ислямистски формации, които се борят за всяка свежа кръв за попълването на редиците си. Новото поколение джихадисти не изпитва почти никаква лоялност към старите лаври на Ал-кайда и търсят нещо ново, намирайки го именно във фигурата на Баку Бакр ал Багдади. С провъзгласяването си за Халиф той официално обяви война на Ал-кайда и нейния лидер Айман Ал Заухири, който до този момент беше лидер на глобалното джихадистско движение.

  Да останеш и да се разширяваш

Никой не може да се ангажира с някакво твърдение доколко дълго ще просъществува новата Ислямска държава. На този етап движението зад нея получава подкрепата на останалите сунитски движения предимно в Ирак и Сирия, а старите съюзници на предишния лидер на Ал-кайда в Северна Африка, като Ал шабаб в Сомалия, Боко Харам в Нигерия и клона на мрежата в Ислямски Магреб, засега не са дали знак, че ще застанат зад новия Халиф или най-малкото ще го признаят за техен лидер.
Логично, че цялата международна общност твърдо отхвърли създаването на Халифат в пределите на две суверенни държави. Дори по-голяма част от бунтовническите фракции в Сирия, като ислямистския фронт Ал Нусра, която се смяташе за естествен приемник на Ал-кайда в региона, отхвърли новосъздадената Ислямска държава и авторитета на нейния водач.
Заплахата от ИДИЛ е толкова голяма, че Израел подкрепи иракските кюрди, които все по-ясно показват, че искат да се отделят от централната власт в Ирак и да създадат собствена държава.
Какво крие бъдещето и дали възроденият Халифат ще просъществува дълго ще зависи от усилията на международната общност да намери изход от конфликтите в Сирия и Ирак.

Старите съперници се обединиха в помощ на Ирак

Иран е изпратил в Ирак изтребители, в опит да помогне на страната да се справи с джихадистите-сунити, които обявиха създаването на Халифат преди няколко дни.
Русия също потвърди, че е изпратила летателна военна техника в страната.
След като и САЩ изпратиха безпилотни самолети и хеликоптери, изглежда заплахата от джихадистите принуди старите съперници да работят съвместно, коментират световните агенции.
Вашингтон вече обеща да изпрати до 300 военни експерти от специалните сили на страната в Ирак, които да помогнат на властите да спрат офанзивата на ислямистите. Отделно се очаква в Багдад да пристигна други 300 военни, които ще гарантират сигурността на американското посолство в столицата и тази на международното летище.
Междувременно Саудитска Арабия обяви, че е развърнала над 30 хиляди войници по границата с Ирак. Мярката е отговор на съобщенията, че иракската армия се е изтеглила от региона. Багдад отрече твърденията.
Боевете между правителствените сили и джихадистите от ИДИЛ продължават, като най-интензивните се водят за контрола на град Тикрит.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани