Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Решено: $61 млрд. от САЩ за Украйна

[post-views]
Решено: $61 млрд. от САЩ за Украйна

Републиканците в Камарата на представителите най-сетне отстъпиха

Сенатът на САЩ одобри във вторник с огромно мнозинство (79 срещу 19 гласа) пакет от $95 млрд. за предоставяне на помощ на американски съюзници – Украйна ($61 млрд.), Израел ($26 млрд., от които 9 са предназначени за хуманитарни цели в Газа) и Тайван ($8 млрд.). Сенаторите гласуваха и четвърта група от мерки засягаща специфични разпоредби за прехвърляне на замразени руски активи в Украйна, както и нови санкции срещу Русия, Китай, „Хамас“ и Иран.

Гласувана бе и четвърта група от мерки, сред които има разпоредби за прехвърляне на замразени руски активи в Украйна, както и нови санкции срещу Русия, Китай, „Хамас“ и Иран.

Разглежданият в Сената пакет попадна в горната камара след одобрението му в края на миналата седмица в долната – Камарата на представителите. Той беше внесен за гласуване с широка двупартийна подкрепа, преодолявайки упоритата съпротива на твърдите „тръмписти“, които в продължение на два месеца заплашват, че ще свалят от поста собствения си председател на долната камара Майк Джонсън, ако реши да подложи помощта за Украйна на гласуване.Всичките части на пакета, предназначени за американските съюзници, бяха приети с огромно мнозинство: Украйна (311 гласа „за“ срещу 112 „против“), Израел (366 – 58) и Тайван (385 – 34).

Пакетът от помощ за Украйна, Израел и Тайван бе подписан незабавно и от президента Джо Байдън, с което вече влезе в сила. Пентагонът по-рано съобщи, че още преди гласуванията в двете камари на Конгреса са били взети необходимите логистични мерки американско оръжие да бъде изпратено на Украйна „много бързо“. 

Украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарност на американските законодатели за одобряването на „жизненоважна“ помощ за Украйна. „Това гласуване засилва ролята на Америка като фар на демокрацията и лидер на свободния свят“,заяви Зеленски в изявление в Х. Зеленски благодари на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, както и лично на председателя ѝ Майк Джонсън, че „са оставили историята на правилния път“, съобщи „Ройтерс“.

Военната помощ за Украйна от близо $61 млрд. не е закъсняла прекалено много, но забавянето ѝ предизвика реални последици, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Украинците от четири месеца са превъзхождани по оръжие“, каза Столтенберг в интервю за американската телевизия MSNBC. Руснаците имаха много повече боеприпаси. А Украйна беше принудена да разпределя своите… Но не е прекалено късно. Украинците демонстрираха огромни умения в защитата на страната си“, подчерта генералният секретар на Алианса.

Столтенберг посочи, че не се планира присъствието на натовски сили в Украйна. Съюзниците на Киев от Алианса обаче имат право да му помагат и това не прави НАТО страна в конфликта. „Разбира се, няколко съюзници от НАТО имат мъже и жени в униформа, които дават съвети в посолствата“, каза Столтенберг в отговор на въпрос относно публикация на изданието „Политико“, в която се твърди, че САЩ обмислят изпращането на още военни съветници в Украйна. Те няма да участват в бойни операции, но ще консултират и подкрепят украинското правителство и украинските военни, пише в статията на „Политико“. 

„Вашингтон поуст“ съобщи, че на Пентагона ще му трябва „по-малко от седмица“, за да достави някои оръжия на украинската армия. Както Байдън вече каза, те ще бъдат изпратени от складовете на американската армия. Очевидно първите партиди ще включват ракети „Пейтриът“ и артилерийски снаряди. Дали ще бъдат прехвърлени ракети ATACMS с голям обсег на действие, 300 км, е открит въпрос. Законът, от една страна, задължава Байдън да направи това, от друга страна, му позволява да не предава на украинците ракети, ако президентът реши, че това ще застраши сигурността на Съединените щати. В този случай той ще бъде длъжен да обясни на Конгреса причината за отказа. Очевидно това е чисто политическа точка, с която републиканците искат да принудят Байдън да се оправдае за тази стъпка.

В същия дух си струва да се разгледа изискването за представяне на стратегия за Украйна, като се посочи времето за подкрепа. Това е нещо, което Белият дом неизменно отбягва, предпочитайки да направи помощта за Киев практически безсрочна, без да обявява по-нататъшните си планове. Приемането на законопроекта със сигурност е важен знак за подкрепа за Украйна от страна на САЩ, включително от Републиканската партия, която дори оттегли основното си искане – да обвърже помощта за Украйна с въпроса за сигурността на границата. И това е сигнал, че политиката на САЩ може да не се промени фундаментално дори ако Тръмп дойде на власт. Дали деблокирането на американската помощ ще успее да преобърне настоящата трудна ситуация за украинските въоръжени сили на фронта, където руската армия държи инициативата, ще стане ясно през следващите месеци.

Помощта за Израел

Пакетът за Израел е за „26,4 млрд. Той включва:

– $4 млрд. за „Железния купол“ и „Прашката на Давид“ – системи за ПВО;

– $1,2 млрд. за системата „Железен лъч“;

– $4,4 млрд. за попълване на оръжейни запаси и услуги към Израел;

– $3,5 млрд. за осигуряване на военна помощ по Програмата за чуждестранно военно финансиране;

– $9,2 млрд. за хуманитарна помощ за Газа и други групи, потърпевши от кризите, под формата на пакети с храна, подслон и основни нужди.

Помощта за Индо-тихоокеанския регион

Този пакет е за $8,1 млрд. В него са включени:

– 3,3 млрд. за инфраструктура;

– 2 млрд. за чуждестранно военно финансиране за Тайван и други ключови съюзници;

– 1,9 млрд. за попълване на оръжейни запаси и услуги към Тайван и партньори в региона.

Най-ново

Единична публикация

Избрани