Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ислямист стреля по канадския парламент

[post-views]

Стрелец, на когото неотдавна канадските власти са конфискували паспорта, уби войник и вся паника в сряда в парламента в Отава, преди да бъде убит от полицията. Идентифициран като Майкъл Зехаф-Бибо, 32-годишният канадец създаде паника в столицата на страната, а полицията в продължение на няколко часа се страхуваше, че има и други нападатели в сградата, обобщава АФП.
Атаката започна в сряда сутринта пред мемориала на загиналите в Първата световна война, когато по двама войници на стража пред паметника беше открита стрелба, съобщава Би Би Си. Единият от тях – 24-годишният ефрейтор Нейтън Сирило, почина от раните си. Трима други бяха ранени и бяха настанени в болница.
Минути по-късно центърът на Отава бе напълно обкръжен от стотици тежковъоръжени полицаи и командоси и леки бронирани автомобили. Жителите на Отава бяха посъветвани да се отдалечат от прозорците и да заключат вратите си.
След като простреля войника, Зехаф-Бибо задигна кола, за да се добере по-бързо до парадния вход на парламента. „Мъж с дълга черна коса, шал на лицето, въоръжен с пушка“, го описва очевидец. Малко след това се чу експлозия, последвана от полицейски изстрели според видео, заснето от журналист на „Глоуб енд мейл“.
Стрелецът в крайна сметка бе убит от началника на охраната на парламента Кевин Викърс, 58-годишен бивш офицер от Канадската кралска жандармерия. Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) беше поставено в повишена степен на тревога във връзка със стрелбата в канадската столица, съобщи АФП, като се позовава на американски военни.

Повишена опасност от атаки

Канадски длъжностни лица заявиха пред в. „Глоуб енд мейл“, че неотдавна са конфискували паспорта на Зехаф-Бибо, тъй като службите за разузнаване са го смятали за „високорисков пътник“. Той е фигурирал в списък с 90 канадци, заподозрени в готвене на атентати в страната.
Това нападение, определено от канадското правителство като терористичен акт, е първият атентат, свързан с радикален ислямизъм в историята на Канада.
Отава неотдавна призова да се внимава за възможни радикални действия на нейна територия, след като се включи във водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“ в Ирак.
В понеделник новопокръстен мюсюлманин застреля войник в Квебек. Канадският премиер Стивън Харпър обяви тази атака за заговор вдъхновен от групировката „Ислямска държава“ (ИД). По-рано през октомври Канада обяви плановете си да се присъедини към водените от САЩ въздушни удари срещу ИД в Ирак. Засега няма официално потвърждение от групировката, че е отговорна за атаката.
Във вторник канадските власти повишиха степента на опасност от терористични актове на „средна“.

Премиерът: Няма да ни сплашат

В момента на атаката в сградата беше и премиерът Стивън Харпър, който участваше на седмично заседание на парламентарната група на своята партия.
„Той бързо беше изведен на сигурно място въпреки кратък момент на паника“, разказа в ефира на канадска телевизия парламентарен представител, свидетел на случилото се. Харпър определи нападението като „достойно за презрение“.
По–късно в телевизионно обръщение към нацията премиерът заяви, че страната му не може да бъде сплашена. „Всъщност, това ще ни накара да заздравим нашата решителност и да удвоим усилията си да предприемем всички необходими стъпки да идентифицираме и да се противопоставим на заплахите така че Канада да е в безопасност“. Харпър подчерта, че виновните „няма да намерят безопасно място“ в Канада, но призна, че атаките са показали, че страната „не е имунизирана срещу тероризма.“
В телефонен разговор с Отава американският президент Барак Обама осъди „скандалните нападения“. По-рано представител на Белия дом съобщи, че американските власти ще предложат на канадските си партньори необходимата помощ и поддържат с тях постоянен контакт.
„Потресен съм от това нападение. Изразявам пълна подкрепа към премиера Харпър и канадския народ, които в момента преодоляват последствията от инцидента“, написа в „Туитър“ британският премиер Дейвид Камерън. Той изрази съболезнования към канадския премиер Стивън Харпър във връзка с трагедията.
Френският президент Франсоа Оланд изрази „пълната солидарност на Франция“ с канадците. Френските власти са обезпокоени относно сигурността на френските граждани в Отава, заяви министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс, предаде РИА Новости. „Ние бяхме незабавно информирани за ситуацията в Отава и я следим минута по минута. Намираме се в постоянен контакт с канадските власти и ги уверяваме в пълната си солидарност. Планирам да проведа разговор със своя канадски колега. Посолството на Франция в Отава е мобилизирано за това, да се обезпечи сигурността на френската общност, в частност учениците във френския лицей“, заяви Фабиюс.

Най-ново

Единична публикация

Избрани