Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Борисов се обяви за „Южен поток”

[post-views]

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че България ще настоява в Брюксел „Южен Поток” да се построи. В началото на извънредното заседание на Народното събрание, предвидено за разглеждане на проектобюджета за 2015 г., премиерът поиска думата и запозна народните представители с резултатите от проверката на финансовите и икономическите параметри на проекта. И въпреки неяснотата около печалбите от тръбата, Борисов изтъкна, че все още е на мнение, че тя трябва да се построи.
На 9 декември е насрочена срещата на енергийните министри от шестте държави, които участват по трасето на „Южен поток“. Позицията на България ще бъде в полза на строежа.
Очаквано изявлението на премиера Бойко Борисов предизвика дебати в залата.
Премиерът съобщи още на депутатите, че дългосрочен газов транспортен договор за „Южен поток” не е подписван, а приходите, които биха дошли от данъци, такси и обороти според него ще са по-големи, отколкото средствата от самия транзит.
Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев контрира, че докато не се установи статутът на тръбата и дали отговаря на третия енергиен пакет, никакви споразумения не биха могли да се подпишат, защото ще се наруши европейското законодателство.
От Реформаторския блок смятат, че България трябва да развива собствените си газови залежи.
АБВ напомни, че докато прехвърчат искри между лявото и дясното крило на парламента, енергийните потоци заобикалят страната.
Това мнение бе подкрепено и от ДПС, които заявиха, че основният проблем пред строежа на „Южен поток” е липсата на ясна национална позиция.
Народният представител от ГЕРБ Делян Добрев обвини предишните управляващи, че проектът се е развивал напук на Европейската комисия и така е извървял пътя към провал.
„В продължение на година и половина лъгахте и подвеждахте и двете страни – и ЕК, и „Газпром”. Обяснявахте, че ще се спазват европейските правила, а внасяхте в Народното събрание законопроекти как тези правила да се избегнат и да не са приложими за този проект”, заяви той.
Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев се защити с думите, че като енергиен министър е застъпвал политиката на три правителства, защото критиките на Европейската комисия касаят всички управляващи от 2008 г. насам.
По думите му той е защитавал националния интерес.
В края на дебата премиерът Бойко Борисов припомни, че целта на срещата на 9 декември в Брюксел е да донесе ползи на България, затова е необходима единна позиция за бъдещето на замразения проект.

Най-ново

Единична публикация

Избрани