Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шок и скръб обхванаха Франция

[post-views]

Тридневен траур беше обявен във Франция след кървавата атака срещу сатиричния вестник „Шарли Ебдо”, при която загинаха 12 души. Вчера на обяд във всички учреждения имаше минута мълчание.
„Единството е най-доброто оръжие”, заяви френският президент Франсоа Оланд и добави, че свободата винаги ще е по-силна от варварството.
Charlie-Hebdo-attack1Оланд заяви, че властите в страната ще направят всичко необходимо за залавянето на виновните. Вече са задържани седем души, а най-младият от тримата заподозрени се предаде доброволно. 18-годишният Хамид Мурад отиде сам в полицията, след като видял, че името му циркулира в социалните мрежи. Той е дал показания, че по време на нападението е бил на занятия в лицея, в който се обучава. Тази информация е била потвърдена от негови приятели.
Другите двама заподозрени – братята Саид и Шериф Куачи, бяха регистрирани в района Ен до Париж. Двамата са тежко въоръжени и според последни информации преди редакционното приключване на броя бяха обградени от полицейски и военни части в градчето Пикарди, който се намира на 57 километра от Париж.
Вчера сутринта в парижкото предградие Порт дьо Шатийон неизвестен стреля по патрул на служители на реда. Загина една полицайка, а колегата и бе тежко ранен. Нападателят е задържан. По-късно взрив избухна в близост до джамия в Източна Франция. Експлозията е станала в ресторант в град Вилфранш сюр Сон. На този етап не се коментира евентуална връзка между взрива и терористичното нападение над „Шарли Ебдо“.
Междувременно френското издание „Фигаро” публикува имената на загиналите при атаката срещу редакцията на „Шарли ебдо”. Това са 47-годишният Шарб – главен карикатурист на изданието, карикатуристите Кабу (на 76 г.), Оноре (74 г.), Тиню (57 г.), Жорж Волински (80 г.), а също и авторите Бернар Мари (68 г.), Мишел Рено и Елса Кайат, коректорът Мустафа Урад, полицаите Мерабет Ахмед (42 г.) и Франк Бринсалоро (49 г.), а също и Фредерик Боасо (42 г.) – служител на кетърингова компания, нает за срещата в редакцията.

Хумористи под обстрел

Въоръжени с автомати „Калашников” и прикрити с качулки мъже нахлуха в сряда в сградата на хумористичното списание „Шарли Ебдо” и откриха стрелба, след което избягаха. Загинаха 12 души, а други 11 са ранени, 7 от които са в критично състояние. Част от журналистите и служителите на списанието избягали на покрива по време на нападението. След загиналите са и двама полицаи.
Атаката е била добре организирана, като нападателите са знаели много добре кога е планьорката на списанието и точно тогава са влезли. Не е ясно каква е причината за нападението, но по всичко личи, че е извършено от ислямисти. Онлайн се появи видео, на което се виждат стрелците, които крещят „Аллах е велик”, преди да стрелят на улицата. Още в сряда президентът Франсоа Оланд заяви, че става въпрос за терористичен атентат.
Френските медии припомнят, че през 2011 г. списанието е било атакувано с коктейли „Молотов”, след като е обявило Мохамед за свой главен редактор. „Шарли ебдо” многократно е изправяно пред съда заради новини и карикатури. Преди няколко години мюсюлманската общност по света беше възмутена от издаден от списанието комикс за пророка Мохамед.

Хиляди на протест

Още вечерта след атаката над 100 хиляди французи излязоха на мълчаливи бдения в различни френски градове. Над 35 хиляди се събраха в централната част на Париж, за да протестират срещу варварския акт, стоварил се върху екипа на сатиричното списание и да покажат своята солидарност към загиналите. Основният митинг беше на Площада на републиката във френската столица, недалеч от мястото, където бе извършена атаката, съобщи полицията. Хиляди от други френски градове, между които Марсилия, Тулуза и Лион, също излязоха навън в най-черния ден на страната за последните десетилетия.
В много градове по света се проведоха демонстрации в солидарност със загиналите журналисти. Сред смълчаните участници мнозина носеха черна лепенка или табела с надпис „Аз съм Шарли”, лозунг на солидарност с жертвите, който върви и по „Туитър”. Някои бяха със свещи.
Около 500 души се събраха пред посолството на Франция в Берлин. Мнозина носеха свещи или табели с надпис „Аз съм Шарли” или бивши първи страници на „Шарли ебдо”. Бдения имаше още в Лондон и в Ню Йорк. Няколко десетки граждани дойдоха и пред сградата на френското посолство на улица „Оборище” в София, за да оставят цвете пред оградата на сградата, предаде БГНЕС.

Политици изразиха съболезнования

Кървавият атентат срещу френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо“ потресе международната общност, а политици и медии заклеймиха посегателството върху свободата на словото.
Президентът на САЩ Барак Обама осъди нападението и предложи на Франция помощ, за да бъдат извършителите на нападението изправени пред правосъдието.
„Франция е една от най-дългогодишните ни, най-силни съюзници и стои рамо до рамо със САЩ в борбата с терористите, които заплашват нашата сигурност и света”, каза Обама в изявление от овалния кабинет.
„Всички сме французи“, заяви италианският премиер Матео Ренци във френското посолство в Рим. Британският министър-председател Дейвид Камерън осъди позорните убийства. „Ние сме с френския народ в борбата срещу тероризма и в защитата на свободата на печата. Тези хора никога няма да ни отнемат тези ценности“, заяви той.
Руският президент Владимир Путин заклейми тероризма във всичките му форми, а председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нарече нападението „нетърпим акт“ и „варварство“, което „засяга всички като хора и европейци“.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е съкрушена от ужасяващия атентат.

Боряна Радева

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани