Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Капитан I ранг, проф. Боян Медникаров, д.в.н.: Вдигаме флага на учебния катер „Асен“

[post-views]

boqn_Mednikarov– Г-н капитан първи ранг, каква беше 2014-а за Висшето военноморско училище?
– Изпратихме изключително ползотворна година. Направихме сериозни стъпки в нашето развитие. През март училището премина през успешен одит от Европейската агенция по морска безопасност – висшия орган в ЕС, който курира подготовката на морските кадри. Получихме много висока оценка. Така защитихме не само престижа на училището, но и националната система за морско образование и квалификация.
През септември генералният секретар на Международната морска организация г-н Коджи Секимидзу получи почетната титла доктор хонорис кауза на училището. По същество той заема най-висшата длъжност в йерархията на морската общественост и това е безспорен факт на уважение и респект към нашата институция.
В последните дни на октомври училището премина успешен одит и от японското министерство на транспорта. От тук нататък нашите възпитаници ще могат директно да работят на кораби, плаващи под японски флаг, без да са необходими допълнителни изпитни сертификации.
През 2014 г. училището много бързо завърши своята приемна кампания. В средата на юли местата вече бяха попълнени изцяло. Нараства броят на чуждестранните обучавани. Открои се нова тенденция – интерес към училището ни проявяват студенти от държави членки на ЕС, най-вече от Гърция. Техният брой се увеличава.
Продължихме да развиваме и нашата учебно-материална база. Освен някои нови кабинети и учебна зала бяха въведени в експлоатация две изключително модерни лаборатории, които имат качествата на симулационни комплекси.
Едната е свързана с оптимизация на използването на корабните енергетични уредби, като по същество представлява и нашият пети навигационен симулатор. Втората е симулационен комплекс за отработване на задачи, свързани с реакция в различни кризисни ситуации.

– Какви са очакванията Ви за 2015-а? Ще имате ли достатъчно финансиране?
– Започваме 2015 г. с очакванията да продължи нашето устойчиво развитие. Нямаме някакви очаквания за извънредно финансиране по линия на бюджета. Основно разчитаме на средства, които са създадени от нас, а също и на привличане на средства по европейски програми.
Акцент, поне в първите месеци на годината, ще бъде модернизирането на инфраструктурата. Визирам сериозна промяна в системата, осигуряваща отопление на училището, извършване на ремонти в някои негови райони, подобряване на условията за живот и работа.
Нашият реновиран учебен катер „Асен“ ще получи официално своето име днес, ще му бъде издигнат военноморският флаг и по същество ще влезе в строя, за да осигури учебната практика за нашите обучавани.

– Неотдавна премина ранното кандидатстване за Морското. Какви са резултатите от него?
– Към този момент завършва т. нар. първа вълна от нашето ранно кандидатстване, която стартира през октомври. Документите се приемаха до декември. Сега резултатите се обобщават.
Имаме над 400 кандидати, които са заявили желание да се учат в училището. Тези от тях, които имат резултати над приетия като прагов бал във всяка специалност, вече са получили покани да направят ранно записване в училището.
Продължаваме да приемаме документи за следващата втора вълна. Очакваме, както и през 2014-а, да имаме позитивна кампания за прием на студенти и курсанти.

– Какви новости в обучението ще има през 2015-а? Въведена ли е в учебните програми новата ситуация в Черноморския регион вследствие от кризата в Украйна?
– За тази година не планираме въвеждане на нови специалности. Ще продължим да утвърждаваме специалности, които бяха открити през миналата година.
Тематиката, свързана с динамично променящата се ситуация в Черноморския регион, намира място в тези дисциплини, които са свързани с проблемите на сигурността. На обучаваните се предоставя най-актуалната информация за ситуацията.

– Как ще продължи развитието на УМБ?
– Предстои да завършим две лаборатории по проект, финансиран от програма „Конкурентоспособност“ и свързани с екологичните аспекти на експлоатацията на морските пространства. Важно предизвикателство пред нас през 2015 г. е изграждането на съвременен противопожарен полигон за отбработване на комплекс от действия, свързани с борбата с пожари в различни условия – както на кораб, така и на брегови съоръжения. Продължаваме и нашата програма за модернизация на учебни зали, класни стаи и лаборатории. Искаме през годината да се наблегне малко повече и на осигуряването на реална техника, която да използваме в учебния процес.

– Ще има ли достатъчна по обем плавателна практика на обучаваните?
– За курсантите продължаваме т. нар. динамична система на практика. Използваме всяко от активните плавания на корабите от ВМС през пролетния сезон, за да изпращаме на борда им наши обучавани. Второто направление е осигуряването на необходимото гориво за плаването на учебно-спомагателния кораб „Капитан първи ранг Димитър Димитров“. Той е в състава на ВМС. Беше модернизиран, в това число и с наша помощ, и осигурява условия за учебно-плавателна практика.
Както и миналата година, наши обучавани ще плават на борда на кораби на ВМС на Полша и Румъния. Предполагам, че ще продължи и програмата за плаване на борда на кораби от САЩ, които решават свои задачи в Черно и Средиземно море.
Що се отнася до нашите студенти, тяхната учебна практика се осигурява чрез няколко инструмента. Първо, това са кадетските програми. Водещи компании идват в училището, сключват договори с нашите обучавани, осигуряват им практика за сметка на ангажимента след завършване на училището да работят известен период на борда на техните кораби.
Освен традиционните ни партньори за нас е постижение фактът, че водеща кампания като „Роял Карибиън“, която оперира най-големиите пасажерски кораби, преди месеци ни предложи да стартира програма за подготовка на наши корабни механици. След това те ще започнат работа на борда на техните кораби.
Следващ много ефективен инструмент е програмата за осигуряване на студентска мобилност „Еразмус плюс“. През 2015 г. имаме по същество 50-процентно увеличение на обема на практиките по тази програма. Очакванията са чрез тази програма да бъдат осигурени 152 четиримесечни практики, или общо 600 месеца. Това е около 50 на сто от необходимата практика на нашите обучавани в редовна форма на подготовка.

– Кои са по-важните посоки на научно-изследователската работа във ВВМУ?
– Основните акценти през последните години и през 2015 г. са свързани с морските технологии, морското въоръжение, морската безопасност, морската сигурност, морското образование и квалификация. Ще продължим да развиваме нашата нова и перспективна област – зелени технологии в морската индустрия.
Работим в много тясно взаимодействие с Военноморските сили. В момента има активни над 20 проекта, които решават частни проблеми на модернизацията на ВМС. Големият проблем е, разбира се, невъзможността всички тези дейности да бъдат адекватно финансирани. Продължаваме да развиваме нашата научна компетентност в областта на защитата на военноморски бази и пристанища. Работим върху изграждане на системи от сензори и създаване на системи за управление.
В рамките на предстоящите изследвания на потенциалните газови и нефтени находища в блок „Хан Аспарух“ вече установихме добър контакт с компанията „Тотал“, която е главен концесионер там. Готови сме заедно да работим по проблемите на морската сигурност и безопасност по оценки на риска, екологични оценки и други.

– Има ли интересни факти от историята на училището, които са станали известни наскоро?
– Не бих казал, че през 2014 г. сме разкрили някаква съществена новост, свързана с миналото на нашето училище. Може би тази година е по-вероятно това да се случи, защото започваме подготовката за отбелязването на предстоящата в началото на 2016-а 135-а годишнина на ВВМУ.
Отнасяме се с много дълбоко уважение към историята и традициите на нашето училище. През 2014 г. отбелязахме 105-ата годишнина от рождението на нашия патрон Никола Вапцаров.

– Какво ще пожелаете за празника на хората от Морското?
– На всички колеги, настоящи, бивши и бъдещи, обучавани във ВВМУ, на всички приятели на училището – да бъдат на първо място живи и здрави! Да има радост и благополучие в техните семейства! Нека да вярват в своите възможности. Да вярват, че ще успеят!
С много дълбоко уважение се отнасяме към един от символите на нашето училище – т. нар. Вапцарова вяра. Тогава, когато повярваме във възможностите си, много по-лесно ще реализираме своите цели и задачи!

Андрей Рангелов

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани