Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Световни експерти преподават в Морското

[post-views]
Капитан първи ранг Калин Калинов
Капитан първи ранг Калин Калинов

Преподавателите във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров” са уникални морски специалисти с признание по цял свят. С тези думи заместник-началникът на училището по учебната и научната част капитан първи ранг доц. д-р Калин Калинов хвали колегите си. Те са удачно съчетание на академично и професионално развитие, всички успехи, които Морското училище е постигнало, в най-висока степен се дължат на тях, допълва той. Преподавателският състав е изключително ерудиран и експертен, изтъква офицерът.
Във ВВМУ работят 120 преподаватели. Това ни позволява да поддържаме завидно за много университети съотношение от 1:25 между преподаватели и обучавани, казва капитан първи ранг Калинов.
Половината от преподавателския състав са хабилитирани лица. Всички останали се обучават в някаква форма на докторантура. На практика всеки доцент има свой докторант в училището.
От хабилитираните лица, които преподават специалните дисциплини почти 100 процента са морски специалисти – квалифицирани, поддържащи активни сертификати. По думите на заместник-началника на училището, те са капитани далечно плаване, старши помощник капитани, вахтени офицери, вахтени инженери и практикуват активно професията си. Така новостите от практиката директно се въвеждат в учебния процес.
Преподавателите успяват да поддържат изключително висока творческа активност. Един от преподавателите е сред най-цитираните учени в България. Много добър рейтинг има училището в системи, отчитащи цитиранията, казва офицерът.
Преподавателският състав се грижи всестранно за курсантите и студентите, работи в тясно взаимодействие с тях, привлича ги в активни научни форуми, в изследователски проекти, изобщо – милее за курсантите и студентите, казва капитан първи ранг Калинов. Така хората зад катедрата извършват и възпитателна дейност при формирането на бъдещите морски офицери.
В усилията за качествено обучение се включват допълнително хоноруваните преподаватели. Морското училище е в уникалната ситуация да се намира в национален изследователски и образователен център, какъвто е Варна, напомня офицерът. На територията на града са разположени няколко института на БАН. В много добри отношения сме особено с два от тях – Институтът по океанология и Центърът по хидро и аеродинамика към Института по металознание, казва капитан първи ранг Калинов. Специалисти от тези институти са преподаватели във ВВМУ и работят директно с обучаваните. Някои от завършилите тазгодишния випуск вече правят научна кариера в тези институти. Имаме скрит резерв от преподаватели, който постоянно подкрепя училището и внася наука в процеса на образование, обобщава заместник-началникът на ВВМУ.

Водещи компании идват за конференции

Водещи световни компании участват в големи международни прояви във ВВМУ. Те представят своята дейност и възможностите, които предлагат за кариера на випускниците на Морското училище.
През миналия октомври там се състоя първата научна конференция, посветена по проблемите на развитието на технологиите в морската офшорна индустрия, казва капитан първи ранг Калинов. Четири от водещите световни компании в областта на нефто и газодобива от океанското дъно представиха своите възможности с щандове и докади в рамките на конференцията. Стремим се да бъдем на крачка пред потребностите на държавата и да мислим за развитието на българската офшорна зона с нефтодобив и газодобив, споделя офицерът. Конференцията имала голям успех. Училището за пореден път доказало, че държи актуалната тематика във фокуса на своята научна дейност.
Догодина предстои конференция, която най-вероятно ще бъде под егидата на световната морска организация. Форумът ще е посветен на въпросите за устойчивото развитие на морската транспортна система, с акцент върху екологичните морски технологии. Много малко са форумите под тази егида в света, изтъква капитан първи ранг Калинов.
Неотменна част от нашата дейност са военно-научните форуми, където се разглеждат специализирани въпроси от сферата на военното дело на България, допълва той. С особено внимание се разглеждат темите по развитието на новите технологии и военните производства.
Такива форуми са организирани съвместно с Румъния, с водещи компании в областта на производството на оръжия, по актуални проблеми, свързани със защитата на морската критична инфраструктура. Тясно е партньорството на Морското с институти на БАН – представят се пилотни системни решения по въпросите на отбранителната индустрия, с акцент върху морските аспекти на сигурността.
Трета година поред училището организира и международна научна сесия за курсанти и студенти. За нея идват участници от чужбина – особено много от Румъния, но също от Полша, Гърция, Украйна, Русия. За следващото издание на форума се очакват представители на Италия и Испания.
В рамките на сесията се изнасят над 300 научни доклада. Два дни животът на училището е изцяло посветен на авторитетния форум. Преподавателите влизат в ролята на научни журита и ръководят изнасянето на докладите. Поне 10 от водещите български университети се изявяват на форума. Освен усилена работа, програмата на конференцията включва и подобаващо мощен купон на участниците.
Сесията е по изключително широка тематика, издава се научен сборник с докладите. Това е жест на преподавателите към студентите, тяхното първо въвеждане в научната работа, изтъква капитан първи ранг Калинов. Сред другите подобни форуми са научни сесии на училището през месец май, в които също има сериозно международно участие и представителство на други български висши училища и институти.

Модерните силуматори отговарят на върховите образци в световното морско образование
Модерните силуматори отговарят на върховите образци в световното морско образование

Симулатори градят капитански умения

През последните две години, на базата на доста сериозни инвестиции, които надхвърлят 2 милиона лева, успяхме да създадем и сме в процес на развитие на мощен симулационен комплекс, обясни началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан първи ранг професор д. в. н. Боян Медникаров. Комплексът всъщност е модерна тренировъчна система. Чрез нея се изграждат уменията на бъдещите капитани и останалите длъжностни лица на корабите.
В комплекса функционират четири корабни мостика, два симулатора на корабни енергетични уредби, един симулатор на морската глобална комуникационна система. Има и симулатор за контрол на морския трафик.
Училището разполага и с морски тактически симулатор, изграден на базата на платформата „Dangerous water” (Опасни води – б. р.), а също и с интерактивен стрелкови комплекс.
Една от новите придобивки, с които всички в Морското се гордеят е симулационната лаборатория за управление на корабни електрически задвижвания и симулатор за управление на кораби и моделиране на техните корпуси. Модерното учебно съоръжение беше открито неотдавна от генералния секретар на Международната морска организация Коджи Секимидзу, на когото беше присъдено почетното звание доктор хонорис коуза на ВВМУ.
В рамките на проект по ОП „Конкурентоспособност” предстои в училището да бъде изграден симулационен комплекс за действия в различни аварийни ситуации. В Морското ще има и противопожарен полигон, в който ще има много иновативни решения.
По думите на капитан първи ранг Медникаров, съоръженията и системита са скъпи и сложни за управление. Изграждането на симулационния комплекс предполагаше сериозна мобилизация и създаване на ясен бизнес план, като всичко това предизвика и много сериозни промени в нашата методика на учебен процес, изтъква началникът на училището. В хода на работата преподавателите трябвало да намират множество решения. Изключително щастлив съм от факта, че те в много голяма степен допринесоха с оригинални инженерингови решения, за да създадем условия за една значително по-ниска от реалната стойност на тези симулационни комплекси, заяви капитан първи ранг Медникаров.

Радикално обновени са битовите условия

Още през есента на 2011 г. предприехме радикални стъпки за подобряване на бита на нашите курсанти, увери капитан първи ранг Медникаров. Дотогава обучаваните живеели в неудобна и остаряла база.
След ремонта и обновлението на помещенията, от 2012 г. бъдещите офицери са настанени в един вече реновиран район. Живеят по двама в стая в прилични условия. Когато имаме гости, посещавайки този район те го сравняват с двузвездни и тризвездни хотели, изтъква началникът на училището.
Сериозни усилия бяха положени при реновирането на лекционните зали и класните стаи в училището за създаването на нови лаборатории. През последните три години са реновирани четири учебни зали, изградени са и две нови. Всичко това допринесло броят на работните места в училището да нарасне с повече от 600. В момента се извършват подобна модернизация на още учебни зали, подчерта Медникаров.

Курсанти: Колективът тук е много силен

Главен старшина Нико Куков
Главен старшина Нико Куков

Колективът във ВВМУ е много силен, радвам се, че дойдох да уча тук, казва курсант главен старшина Куков, който учи в пети курс по специалността „Организация и управление на тактическите подразделения на ВМС”. Специализацията му е Корабоводене за МВР – Морска гранична полиция.
ВВМУ ме научи да бъда отговорен, по-изпълнителен, споделя младежът, който е от Бургас. И признава – обичам морето, радвам се, че то ще ми дава хляба до края на живота ми.
Баща му е старшина във ВВС. Той е насочил сина си към военната професия. Просто покрай него като гледах какви здрави приятелства е изградил с времето, исках и аз да тръгна по армейския път, споделя Куков.
А какво е най-трудно за курсантите в училището? Може би първоначалната адаптация, първите 40-50 дни – новобранския период, докато човек свикне с военните порядки, звания, военния ред и дисциплина, казва младежът. „Идваме от лятото с чехлите и обуваме кубинките. Просто е различно. Но после, като човек влезе в релси, всичко е доста по-лесно”, заявява той.
В днешно време, понеже няма и казарма, ако младите хора искат да възмъжеят, са добре дошли тук, казва курсантът. „Морското училище дава не просто подготовка като професионалист, но и чисто житейски опит – да се справяш с проблемите, с трудностите в живота. Изграждат се характери, мъжество. Това за всеки млад мъж е добре. Също така училището ти дава и добра перспективе – сигурна държавна работа”, обяснява Куков.
По думите му, за да се развива флотът трябва да се купят нови военни кораби. Имаме кадри, имаме добре обучени екипажи, но липсва техника, допълва той.

С добро настроение службата и ученето вървят леко, като по вода!
С добро настроение службата и ученето вървят леко, като по вода!

Според курсант главен старшина Куков, за успешна военна кариера е нужно човек да е дисциплиниран, да изисква от себе си максимума, да е готов да прави жертви, да е орагнизиран. И, разбира се, да умее да работи в екип, защото тук сме едно цяло, обобщава той.
Също на кораб иска да служи и старшина втора степен Дженков, който е курсант втори курс в същата специалност. Специализацията му е „Корабни машини и механизми”.
От малък имах нагласата да стана офицер, споделя младежът, който е от Враца. Баща му е бивш военнослужещи, вече пенсионер, от Сухопътните войски. Синът също избрал службата в строя, но избрал флота, от любовта си към морето.
Равнището на обучението във ВВМУ е много добро, преподавателите са изключително заинтересовани от това ние да научим нещо, материално-техническата база е на едно много високо ниво, споделя Дженков. Той е убеден, че младите хора, които са завършили средно образование и търсят своя път в живота, могат да имат много голяма реализация в цивилния или във военния флот. Работата е удовлетворяваща, носи наслада, гордост и също така е добре заплатена, казва младежът. И отправя послание към хорат, които още на са направили избор къде да учат: Добре дошли във ВВМУ!

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани