Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Празникът събра власт, армия и църква

[post-views]

Висшите ръководители на властта, армията и църквата се събраха пред Паметника на незнайния воин в София. Те участваха в традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената – светини, на Българската армия.

Патриарх Неофит благослови  бойните знамена
Патриарх Неофит благослови
бойните знамена

Президентът Росен Плевнелиев прие гвардейския строй в началото на ритуала. Сред присъстващите бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев и неговите заместници, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, генерали, депутати, ветерани, военни аташета.
В деня на светото Богоявление стародавна традиция повелява не само отслужването на великия богоявленски водосвет, но и благославянето на бойните знамена, свързвайки по този начин трите изяви на българския народ и българското общество – неговата вековна духовна опора – православната църква, неговата сигурност в лицето на Българската армия, неговата държавност в лицето на законно избраната съгласно свободното народно волеизявление държавна власт, каза в словото си патриарх Неофит. Той поръси със светена вода бойните знамена и всички присъстващи. Президентът Плевнелиев и останалите участници в ритуала поднесоха венци и цветя пред Паметника на незнайния воин.

Сливен
На 6 януари 2015 г. в района на Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) с командир полковник Христо Стаматов по случай християнския празник Богоявление беше извършен водосвет на бойното знаме от отец Йоан. Това съобщи Валерия Тодорова.
В същия ден официално пред целия личен състав беше представен новият началник-щаб на Центъра за подготовка на специалисти подполковник Данчо Николов. Той е назначен на тази длъжност в ЦПС след обучение във ВА „Г.С. Раковски“ по специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“.

krust_burgasБургас
Честванията за Йордановден започнаха с празнична Света литургия в храм „Св. Богородица“ и продължиха с молебен за здраве и освещаване на бойните знамена на Българската армия на площад „Атанас Сиреков“, предаде Йордан Димов.
С литийно шествие до моста беше хвърлен и Светият кръст, който беше спасен от 17-годишния плувец Йордан Господинов от спортното училище в Бургас. Той бе най-бърз измежду всички 36 куражлии, които скочиха от моста в ледените води на Черно море. Наред с претендентите от мъжки пол, в ледените води скочи и 24-годишната Николина Евтимова. Най-възрастният участник сред претендентите беше 62 -годишният Васил Николов, а най-младият – 16-годишният Владимир Башов.

Смолян
SAMSUNG DIGITAL CAMERAНа площада пред църквата „Висарион Смолянски“ лично архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион отслужи тържествен водосвет и освети бойното знаме на 101-ви алпийски батальон. Присъстваха областният управител на област Смолян г-н Славов, кметът на община Смолян г-н Мелемов, командирът на 101-ви алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров, началникът на ОД МВР г-н Димов, съобщи капитан Стоян Вълчев.
След това военнослужещите съпроводиха шествието до река Черна, където архимандрит Висарион хвърли кръста. Военнослужещите се преклониха пред паметта на Христо Ботев по повод 167 години от рождението му.

Шумен
Военнослужещите от военните формирования на гарнизон Шумен взеха участие в провеждането на водосвет на бойните знамена. Тържественият ритуал се проведе на площада пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Богоявленски водосвет пред бойните знамена отслужи отец Красимир Капитанов.
Почетния строй на военнослужещите прие заместник-командирът на военно формирование 34200 – Шумен, подполковник Добромир Добрев. На ритуала бяха осветени бойните знамена на военните формирования от гарнизон Шумен, както и знамена реликви, представени от национален клуб „Традиция“– клон Шумен, и клуб „Крум Страшни“.

Musachevo_osveshtavaneМусачево
По традиция на Йордановден бе осветено бойното знаме на батальона за ЯХБЗ и Е. Ритуалът извърши патриарх Неофит пред Паметника на незнайния воин, а в района на военно формирование 42600 – Мусачево, бе отслужен молебен от отец Серафим на Елин-Пелинската духовна епархия. На церемонията присъства началникът на службата на РСПБЗИ инж. Тихомир Тодоров – гр. Елин Пелин.

(БА)

фото Красимир Тодоров

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани