Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Завърнаха се военнослужещите от „Active fence“

[post-views]

voenni_znameС тържествена церемония се осъществи посрещането на втората група от състава на Националния мобилен модул по КИС на НАТО във военното формирование 28860 – Горна Малина. Военнослужещите се завърнаха от участието си в операцията на НАТО „Active fence“ по усилване на противовъздушната отбрана на Република Турция. С прибирането на 15-те български военнослужещи приключи участието в операцията, продължила две ротации от по 3 месеца от 8 юли 2014 г. до 15 януари т. г. Те изпълняваха задачи по осигуряването на комуникационно-информационната поддръжка на операцията. В изпълнение на Решение на Министерския съвет на нашата страна № 284/09.05.2014 г. военнослужещите от модула участваха в операцията с личното си оръжие и екипировка.
В приветствие към военнослужещите ВРИД командващ на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев подчерта, че участието на личния състав от модула в операцията „Active fence“ e успешно. „Наред с всичко, това участие имаше катализираща роля и допринесе до края на 2014 г. модулът да постигне начална оперативна готовност и да надгради своята подготовка, така че до края на 2015 г. да достигне и Пълна оперативна готовност.“
Контраадмирал Мотев даде висока оценка за участието на военнослужещите в операцията и изпълнението на поставените им задачи, както и за придобиването на безценен опит и рутина за изграждането и доразвиването на способностите по Комуникационно-информационните системи на модула. Със заповед на командващия на СКС бяха отличени военнослужещите от Модула за успешното изпълнение на поставените им задачи.
Българските военнослужещи имаха за задача да осигуряват комуникационно-информационната поддръжка на формирование на САЩ за ПВО „Patriot“ в близост до град Газиантеп. Нашите са преминали през програмите за подготовка на комуникационно-информационни специалисти в училището на НАТО по КИС в град Латина, Италия. Участвали са и в множество международни учения на Алианса за сглобяване на мрежата на КИС на НАТО като „Steadfast Cobalt“ и „Steadfast Illusion“ и притежават необходимите знания и умения за достойно изпълнение на задачите в предстоящата мисия, коментираха от Съвместното командване на силите (СКС).
Операцията, в която се провеждат отбранителни действия, има за цел да защити територията и населението на Турция в югоизточната част.
Национални командири по време на участието в операцията бяха офицерски кандидат Иван Тодоров и старши сержант Владислав Каменов.
В тържествената церемония взеха участие още кметът на община Горна Малина инж. Емил Найденов, директорът на СОУ „Христо Ботев“ Нако Наков, офицери от Съвместното командване на силите и др.
Светлозар Стоянов

petar_petrov_kisОсновните акценти в работата ни през 2014 г. бяха по трите мисии на Въоръжените сили, сподели заместник-командирът на Мобилната комуникационно-информационна система (КИС) подп. Петър Петров. Годината, която изпращаме, е успешна, формированието изпълни поставените задачи от Съвместното командване на силите, допълни той.
Подготовката на личния състав от секторите е била насочена към осигуряването на КИ-поддръжка на СКС при операции и учения, както и за управление на формированията по овладяването и преодоляването на последствията от бедствия.
Във фокуса на вниманието е било и обучението на хората от националния мобилен КИ-модул DCM (Deployable communications module – б. р.). Това е натовска структура, изградена у нас. След интензивна подготовка и национална сертификация екипи от българския модул DCM участваха в операцията „Active Fence“ в Турция, завоювайки отлични оценки от международното командване.
За останалите формирования от Мобилна КИС подготовката беше насочена към усъвършенстване на способностите за КИ-поддръжка на командването и управлението на СКС, обясни подп. Петров. По думите му формированието е доказало ефективността си по време на командно-щабното учение през 2014 г. Тогава воините са успели да изградят устойчива КИС от четири района в зоната за действие и щабовете към участващите формирования.
На тактико специални занятия и учения през годината са тренирани и някои специфични дейности, като защита на силите, преодоляване на водна преграда, извършване на частична специална обработка на техниката и личния състав. Изпълнени са всички задачи и по време на тренировките на КИС на БА и комплекса тренировки по каналообразуване.
През 2015 г. предстои подготовката на по-голяма част от групата от националния мобилен модул, която трябва да участва в операция на НАТО в Афганистан. Бойците ще осигуряват КИ-поддръжка на командването и управлението на операцията. Смятам, че нашите хора са подготвени и ще могат да свършат отлично поставените задачи, коментира зам.-командирът.
Андрей Василев

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани