Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Червеи“ връхлитат шефа на ДАНС

[post-views]

Разработката „Червеи“ приема все по-драматичен обрат. Заради нейното реализиране вече падна главата на председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. ВСС с категорично единодушие я отстрани от поста до приключване на разследването за незаконно прилагане на специални разузнавателни средства (СРС), а тя подаде оставка като шеф на съда. Последното развитие на събитията и разкритията на Националното бюро за контрол на СРС насочиха разследването към самия шеф на ДАНС Владимир Писанчев.

Когато гръмна скандалът „Червеи“, тръгнал като новина от парламентарната Комисия по вътрешна сигурност, първоначалната версия беше, че обект на следене и подслушване са били протестиращите от лятото на 2013 г. Главният прокурор Сотир Цацаров опроверга тази информация, като съобщи, че разкритията по „Червеи“ са станали при планова прокурорска проверка в МВР от есента на миналата година. Обект на СРС не били отделни хора или групи, а цяла  информационна система. По времето, когато се приемаха промените в Закона за МВР, и на практика с тях се решаваше съдбата на главния секретар Светлозар Лазаров, както и на шефа на ДАНС Владимир Писанчев, на бял свят излезе информацията, че незаконното прилагане на СРС не е осъществявано от Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), а от идентичното звено в ДАНС. И нейният шеф Владимир Писанчев попадна в ситуацията на Цветан Цветанов от преди две години – рискува

да бъде съден

за неупражнен контрол върху използвани незаконно СРС. Писанчев е отговорен за незаконните СРС при операция „Червеи“ гласи един от изводите от проверката на Националното бюро за контрол над СРС. В доклада на оглавяването от Бойко Рашков звено се посочва, че законът е възложил на Писанчев да осъществява контрол върху прилагането на СРС, но той не е изпълнил своите задължения.
Другите отговорни в схемата са дирекция „Сигурност“ в МВР, която е заявител на СРС и по-конкретно бившият й шеф Тодор Костадинов, преминал след това на служба в ДАНС, както и председателят на СГС Владимира Янева, която е дала разрешение за неправомерно голям срок от цели 300 дни. 
Констатациите на хората на Рашков са, че ДАНС няма право да прилага съдебното разрешение за СРС, когато то е дадено 

в разрез със закона

Но точно така се е получило при „Червеи“. Разработката е започнала от дирекция „Сигурност“ в МВР с официален мотив, че трябва да установи дали служители на вътрешното ведомство използват неправомерно информация от централния полицейски регистър. Прилагането на СРС е извършено, кой знае защо, не от ДАТО, а от ДАНС. Според  закона за СРС Владимир Писанчев е длъжен да осъществява контрол върху използването на СРС, когато те се прилагат от негови служители. Той не е направил това. Като резултат от липсата на контрол разузнавателните средства по „Червеи““ са прилагани девет месеца, вместо максимално разрешените от закон шест. Писанчев е трябвало да знае, че съдебните разрешителни са незаконни, категорични са от Националното бюро за СРС. Докладът показва, че нарушенията започват от дирекция „Сигурност“ в МВР, преминават през ДАНС, където технически са осъществявани незаконните СРС и стигат до шефа на Софийския градски съд, която ги е разрешила. Разработката „Червеи“ е започнала в нарушение на закона. Владимира Янева е разрешила прилагането на СРС по текстове от Наказателния кодекс, които не позволяват това.
Бившият шеф на дирекция „Сигурност“ в МВР Тодор Костадинов е изготвил четири искания за СРС до съда, в които няма никаква информация, доказваща наложителността от прилагането им. В тях не се казва 

какво тежко престъпление

е извършено или се подготвя, за да се налага използване на СРС. Не е посочено и какво са предприели службите дотогава.  Липсват мотиви защо исканата информация може да бъде събрана само чрез специални разузнавателни средства. Според законовите изисквания СРС се прилагат само като последно възможно средство за разкриване на престъпление, когато всички други оперативни действия не са дали търсения резултат. 
Съдът и службите са еднакво отговорни за това, че разузнавателните средства са разрешени по членове от НК, които не допускат тяхната употреба. Чл.282 ал.1 и чл.284 ал.1-3 от НК са за престъпления по служба и за издаване на служебна тайна. За това се предвиждат съответно до 5 и до 2 години лишаване от свобода. А СРС могат да се прилагат само за тежки престъпления, за които се налага затвор над 5 години. Владимира Янева и Тодор Костадинов няма как да не знаят това. Позициите, на които са се намирали, ги задължават да познават законите, констатират хората на Рашков. Така се стигна до искането на Цацаров за 

отстраняването на шефа на СГС

Владимира Янева от поста и до нейната оставка като председател на съда. Още повече, че облаците над главата й вече са твърде гъсти, след бунта на съдиите заради проблемите със случайното разпределение на делата в СГС. Тодор Костадинов, който е пускал исканията до Янева, вече е с отнет допуск до класифицирана информация. Според главния прокурор очаква го обвинителен акт. Цацаров, който „натисна“ ВСС за отстраняването на Янева, призова тя да не бъде сатанизирана, защото други са измислили и реализирали разработката „Червеи“ и намекна, че тя е само междинно звено, подписваща множество разрешения за СРС.    
Владимира Янева вече търпи служебни последици. Костадинов е поел по нейния път, като за момента е избрал популярната форма за самосъхранение „болнични“. Каква ли ще е съдбата на Писанчев? 

Пипала

Агенти на ДАНС са шетали в полицейските служби с пряката благословия на тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев. Това показват разкритията на бившия шеф на Бургаската полиция Милен Димитров пред парламентарната вътрешна комисия.  
В морския град били изпратени агенти на ДАНС, които били представени от Цветлин Йовчев на местния полицейски шеф като служители на дирекция „Сигурност“ в МВР. Заповедта на министъра била устна. Месеци наред те имали таен достъп до сървърите, като така и не станало ясно какво точно правят. Бившият полицейски началник обяви още, че докладвал в началото на миналата година за действията на агентите от ДАНС на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, който му заявил: „Щом ти е казал министърът, изпълнявай“. Тези показания на Димитров още веднъж потвърждават тезата, че по времето на Йовчев или МВР е било подложено на пълен контрол от ДАНС със знанието и съгласието на самия министър или че Йовчев е използвал любимата си ДАНС за тотално следене на своите подчинени.    

Вампири, таласъми

Вампири, таласъми и какви ли не още митични същества изскочиха навръх Заговезни от сферата на вътрешната сигурност. Операция „Червеи“ повлече след себе си друга – „Таласъми“, при която, пак незаконно, били подложени на проследяване със СРС полицай и неговите близки. 
И всичко това се осъществявало по една странна схема. Обект на „Червеи“ била цяла информационна система на МВР. Проследявана не от създадената независима Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), а от ДАНС. Едва ли тогавашният шеф на дирекция „Сигурност“ в МВР Тодор Костадинов си е позволил без височайше разрешение да поиска от председателя на СГС Владимира Янева тотално прилагане на СРС, и то за цели 300 дни. И защо ли след осъществяването на „Червеи“, същият този Костадинов е преминал на работа в ДАНС? Защо ли, след като преди година и половина дирекцията за СРС в МВР беше обособена като самостоятелно звено директно към Министерския съвет, поръчката за „Червеи“ не е отправена към нея, а към идентичното звено, запазено в ДАНС. Тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев, стар кадър на контраразузнавателната агенция и бивш неин шеф, намира за по-логично да възложи изпълнението на СРС мероприятията на бившите си колеги. Така се получава една ситуация, която говори за поставяне под контрол на цялото МВР от друга служба – ДАНС. Още повече, че с идването си на „Шести септември“ 29 Йовчев доведе от ДАНС главния секретар Светлозар Лазаров, а шефът на новосъздадената ДАТО Цветан Китов също е човек на тази агенция. Аргументите, че навсякъде по света службите се контролират една друга, тук прекрачват границата на закона. И се стигна до оставки и до повдигане на обвинения. Никой обаче все още не е изрекъл на глас една очевадна констатация – че 300 дни, с благословията на съдия Янева, ДАНС е разработвала МВР. Или тогавашният вътрешен министър е следил собствените си подчинени чрез агентите на ДАНС.  Конспирацията едва ли е толкова голяма, като се види как се развива научният потенциал по върховете на ДАНС.  Все в един и същи университет. Където Владимир Писанчев се сдобива с докторска степен. А рецензент му е Цветлин Йовчев, вече доцент от същото училище, в което май библиотекознанието отдавна не е водеща дисциплина.

 

 

Добромир Пелов

колаж Красимир Тодоров

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани