Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Марксисти отвлякоха прокурор

[post-views]

Боряна Радева

Кървава драма се разигра във вторник в Истанбул, след като двама въоръжени представители на забранена марксистка групировка отвлякоха прокурор, работещ по знаково дело. При проведената спецакция загинаха и тримата. 
Похитителите са предполагаеми членове на лявата екстремистка групировка „Революционна партия и фронт за народно освобождение“ (ДХКП-С), съобщиха медии. Те взеха за заложник прокурорът Мехмет Селим Кираз, работещ по знаковото дело за убийството на момче при протестите за парка „Гези“ през 2013 г. Магистратът беше взет за заложник в основната съдебна сграда в Истанбул, която в последствие беше отцепена. Въоръжените мъже дадоха на властите няколкочасов срок, за да бъдат изпълнени исканията им. 

Кървавата развръзка

Развръзката дойде, след като властите в страната съобщиха, че както похитителите, така и заложникът са убити при престрелка в сградата на съда в Истанбул, съобщи Би Би Си. Шефът на полицията в града – Селами Алтънок заяви, че преговори с похитителите са се водили в продължение на шест часа, но след това спецчастите шурмували сградата на съда, тъй като от офиса на прокурора се чули изстрели. По време на операцията двамата марксисти са застреляни, а прокурорът е бил тежко ранен и по-късно починал в болница. 
Премиерът Ахмед Давутоглу съобщи, че за да влязат в сградата, двамата мъже са се представили за адвокати и са носили тоги. Правителството забрани на медиите да отразяват на живо кризата от съображения за сигурност. Самите похитители разпространиха в началото драматични снимки, на които се вижда как мъж с кърпа на лицето държи пистолет, опрян в главата на прокурора Кираз. 
Един от преговарящите с похитителите – адвокатката Шукрие Ерден заяви за Би БиСи, че мъжете са поискали полицията да разкрие имената на четирима членове на службите, които според тях са свързани с убийството на момчето Беркин Елван. Според турски медии марксистите поискали полицаите, които са убили Елван, да си признаят на живо по телевизията и да бъдат съдени в така наречения „народен съд“. Друго искане било  да бъдат свалени повдигнатите обвинения срещу участници в протести в подкрепа на убитото момче. 

Елван и крайно левите

15-годишният Беркин Елван беше ранен от полицай през юни 2013 г., докато отивал да купи хляб по време на антиправителствена демонстрация в Истанбул. Момчето почина през март 2014 г. след девет месеца, прекарани в кома, а смъртта му провокира огромно обществено недоволство. Реджеп Ердоган, сега президент, а по време на протестите премиер на Турция, разпали страстите малко след смъртта на детето, като обяви, че Елван е имал прашка. Различни радикални групи разглеждат Елван като герой.
Бащата на Беркин зави по време на заложническата криза, че прокурорът трябва да бъде освободен и че „кръвта не може да се измие с кръв“.
ДХКП-С е смятана за терористична организация в Турция, на територията на ЕС и в САЩ. Смята се, че те са отговорни за самоубийствената бомбена атака през февруари 2013 година срещу сградата на американското посолство в Анкара, при която загина един охранител. През януари тази година мъж, свързан с марксистката групировка, беше арестуван близо до офиса на премиера в Истанбул. Мъжът хвърлил две гранати, които за щастие не експлодирали. 

Погребението на магистрата

В сряда застреляният прокурор беше погребан, съобщи АФП. Пред съда, в който се разигра драмата, се проведе възпоменателна церемония. По-късно в джамията „Еюп Султан“ се състоя погребална церемония. Многохилядна тълпа изпрати протурора в последния му път. 
В същия ден турските власти задържаха 22-ма предполагаеми крайнолеви екстремисти – студенти – в Анталия. В нощта след трагедията в два квартала на Истанбул имаше сблъсъци между протестиращи и полицията, съобщи Ройтерс. В истанбулския квартал „Гази“, който често става сцена на сблъсъци и където групата има много симпатизанти, полицията е използвала сълзотворен газ и водни оръдия, за да попречи на протестиращите да проведат шествие до полицейски участък.

Мъж нахлу в офис на управляващите

Ден след заложническата криза въоръжен мъж нахлу в офис на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието в Истанбул, съобщи Би Би Си. По-рано Ройтерс предаде, че нападателите са двама. Агенцията се позова на турската информационна агенция „Доган“. По-късно турски медии съобщиха, че въоръженият е арестуван. Мотивите му не се съобщават. 
В сряда сутринта мъжът дошъл в офиса на управляващата партия и казал на всички служители да напуснат 7-етажната сграда в квартал „Картал“, достъпът до която беше отцепен от полицията. Облечен в камуфлажни дрехи, той разбил прозорец и увесил през него турски флаг с меч. На няколко пъти мъжът извиквал нещо на полицията и минувачите долу, но засега не е ясно какво. Електронното издание на в. „Заман“ съобщи по-рано, че от сградата са се чули изстрели.
Полицейски звена са разположени в района, улиците край сградата са затворени.
По-късно турският президент Реджеп Ердоган заяви, че атаката има за цел да подкопае мирния процес на Анкара с кюрдските екстремисти. 

С връзка или без

Докато Истанбул се вълнуваше от съдбата на прокурора няколко района в Турция бяха засегнати от прекъсване на електрозахранването, след срив на електроразпределителната система на страната във вторник, съобщи Би Би Си. Без ток останаха няколко града, а страната изпадна в транспортен хаос. Спряно беше и метрото в Анкара и Истанбул. Прекъсването на електрозахранването засегна по-голяма част от интернет и телефонните връзки в страната, оставяйки хората напълно без контакт.
Това е най-сериозният подобен проблем, с който се сблъсква страната, от 15 години насам. Властите в момента проучват вероятността за терористична атака. Премиерът Ахмет Давутоглу заяви, цитиран от „Хюриет“, че властите проверяват всички възможни причини, включително терористична атака, за прекъсването на електричеството в Турция. 
Спирането на тока стана в 10:36 ч. местно време във вторник и продължи до вечерта. По-късно властите информираха, че технически проблем в системите на турската електрическа компания, които отговарят за преноса на електроенергия, довел до масово прекъсване на електричеството. Най-малко 49 провинции от всички 81 в цяла Турция бяха засегнати от срива, от гръцката граница до тези на югоизток в Иран и Ирак.
От своя страна енергийният министър Танер Йълдъз заяви, че страната му не страда от недостиг на енергия. „Не мога да кажа има или не кибератака“, посочи Йълдъз.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани