Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

90 години от рождението на генерал-полковник Симеон Симеонов

[post-views]

Цончо Драгански

generali_pochit
Почит към летеца отдадоха (от ляво на дясно) заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Анатолий Кръстев, командирът на 3-а авиобаза бригаден генерал Иван Лалов и командирът на 24-а авиобаза бригаден генерал Петьо Мирчев
В 3-а авиобаза „Граф Игнатиево“ бе отдадена заслужена почит към генерал-полковник Симеон Стефанов Симеонов по повод 90 години от рождението му. Гости на честването бяха заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Анатолий Кръстев, командири на авиационни формирования, близки и членове на семейството на генерал-полковник Симеонов, ветерани от авиацията
Роден е на 9 април 1925 г. в с. Шейново –  Казанлъшко. Завършил е летателна школа в Казанлък през 1946 г., НВВУ „Георги Бенковски“ през 1947 г. и  Военна академия „Георги Ст. Раковски“ през 1957 г. Преминал е през всички летателни и командирски длъжности в авиацията. Бил е младши пилот, старши пилот, командир на звено, командир на ескадрила, първи командир на 19-и изтребителен полк (сега 3-а авиобаза), командир на 10-а  изтребителна авиационна дивизия, командир на корпус ПВО, командир на 10-и САК, заместник-командващ на ПВО и ВВС по авиацията, командващ ПВО и ВВС. Извървял е пътя от курсант до генерал-полковник. Летял е на 10 типа витлови и на 12 типа реактивни самолети, като последен е МиГ-21. Заслужил летец на Народна Република България № 2, след генерал Захари Захариев. Първи от българските пилоти е кандидат на военните науки. Автор е на книгата „Закалени криле“. Умира на 24 май 1975 г. Награден е посмъртно с орден за военни заслуги – І степен.

simeon_simeonovИзключително развълнуван съм да посрещна близки и роднини на генерал-полковник Симеон Симеонов, да посрещна ветерани – бивши командири на формированието ни, хора, които са дали своя житейски път за изграждането и развитието на авиацията и на българските ВВС, и в частност на авиобазата ни, за да бъде тя такава, каквато е сега. Ние, вашите наследници, сме изключително признателни и благодарни. 
Това заяви в началото на тържеството командирът на 3-а авиобаза бригаден генерал Иван Лалов. Той увери присъстващите, че се прави всичко възможно за  поддържане на дълбоките традиции, които са залегнали в авиобазата, и че в нея се обучават млади и надеждни пилоти –  достойни защитници на родното небе.
За живота и дейността на генерал-полковник Симеонов говори заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Анатолий Кръстев. Ние, подчерта той, честваме едно от най-големите сърца на Българската военна авиация. Отдаваме почит на първия командир на 19-и изтребителен полк, сформиран през март 1951 г. на летище „Граф Игнатиево“, и на командващия ПВО и ВВС от 1973 до 1975 г. За него един друг командващ ПВО и ВВС генерал-полковник Христо Добрев е казал: „Той остави светла следа в биографията на Българската авиация“.
Още при първия си полет като курсант бъдещият генерал преживява сериозен инцидент. Никога обаче не се отказва от летенето и през 1947 г. успешно завършва курса и военновъздушното училище. На 36 години става генерал, а на 48 години оглавява бойната авиация. Определят го за титан на авиацията, защото под неговото командване тя получава най-голямата си слава и развитие. 
Под грижите и ръководството на генерал Симеонов израстват много млади летци и командири. Той е организирал усвояването на полетите и бойното използване на самолета денем и нощем, в прости и сложни метеорологични условия. Пръв е във всички нови задачи на авиацията. Пръв става летец – втори клас, а след това, заедно с още седмина, завоюва и първи клас. Осмината пък, като  инструктори в сложни условия, обучават голяма част от пилотите на Българската изтребителна авиация, с което ВВС правят скок в своето усъвършенстване. Повишава се и качеството на бойното използване на авиацията. Задачите по въздушното разузнаване, стрелба и бомбомятане по земни цели, прехват и стрелба по въздушни цели стават все по-сложни и на по-нови самолети.
Натренирани са щабовете и авиационните части по организирането на взаимодействието между родовете войски, авиацията и Сухопътните войски и ВМС. Решена е една много сложна задача за цялата авиация – полетите на пределно малки височини и нанасяне на удари по земни и морски цели. Усвоени са и полетите над море, както и парашутните скокове над морската ни акватория.
С големи неприятности е организирана и изпълнена задачата по стрелба по въздушни мишени в Черно море, като са използвани бракувани самолети МиГ-15.
Много загрижено се е отнасял генерал Симеонов по въпросите на летателните произшествия, посочи още в словото си бригаден генерал Кръстев. Той е стоял твърдо зад престижа и социалното положение на българския военен летец. Успявал е да издейства допълнително възнаграждение на летците за полетите на пределно малки височини, званието „Заслужил летец на НРБ“, допълнителен отдих на летателния състав на планина и море под формата на лагер-школи, създаването на женсъвети в авиоградчетата, раздаването на квартири …
Генерал-полковник Симеонов е летец от голяма величина. Този човек нямаше страх. Той винаги излиташе пръв, умен, душа на всяко ново и добро дело, водеща личност, хладнокръвна в живота и небето, насочваше, обединяваше. Това е колективният портрет на генерал-полковник Симеон Симеонов, направен от приятелите му първокласни български летци, и записан в книгата на Стефан Стефанов „Защо да загиваш?”
Ако беше жив, днес той щеше да направи 90 години. От тази трибуна аз искам най-искрено да благодаря на всички негови наследници, най-вече на летците и личния състав на бившия 19-и полк, сега 3-а авиобаза, за това, че пазят традициите, за това, че пазят идеалите и щенията на генерал Симеонов, затова че и днес надеждно и със себеотрицание в достатъчно сложна обстановка защитават нашето родно небе. Така завърши словото си бригаден генерал Анатолий Кръстев.
С богат снимков материал от Музея на авиацията бе направена презентация за живота и професионалния път на генерал-полковник Симеон Стефанов Симеонов. Ярки спомени за него разказаха племенникът му генерал от запаса Симеон Симеонов – бивш началник на отбраната, и генерал-лейтенант от запаса Желязко Желязков.

Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов:

Почитаме паметта на генерал-полковник Симеон Симеонов, но едновременно с това днес е един празничен ден. Празничен, защото България преди 90 години даде един велик българин, който със своите измерения надскача границите на страната ни. Един българин, един летец, смел, търсещ новото, покоряващ бъдещето. 
Изпълнил е първия полет на реактивен самолет нощем, един наистина велик български летец. Но едновременно с това той е един фантастичен командир, който с личния си пример води хората след себе си и винаги се е грижил за тях с уважение и респект. За нас е чест да имаме такъв пример. Неговото име е ярко свързано с „Граф Игнатиево”. и аз виждам тук наследниците му – носители на неговия дух. 

 

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани